Het grote voordeel van jaren ’80-artiesten is dat ze nooit vervelen. Of je nu zelf van de 70’s muziek bent of meer van de 90’s, slechts een enkeling zal bij het horen van 80’s music roepen dat het niets is. Concertzalen in Nederland doen er dan ook goed aan deze artiesten vaak naar Nederland te halen. Succes gegarandeerd. Zo ook Level 42, die vrijwel ieder jaar voor enkele concerten naar Nederland komt.

Met acht concerten in Nederland lijkt het publiek warm te blijven lopen voor de hitmachine uit de jaren ’80. Terwijl de tour werd aangekondigd als promo-tour vanwege het nieuwe album ‘Sirens II’ werd de promotie enkele weken geleden veranderd naar een 25-jarig jubileum van ‘Guaranteed’. ‘Sirens II’ heeft wat vertraging opgelopen en veel van de fans die de afgelopen jaren met grote regelmaat een vrijwel dezelfde ‘greatest hits’-tour voor de kiezen kregen, waren vooraf sceptisch over de setlist. Dat bleek ten onrechte…

Toen het album ‘Guaranteed’ 25 jaar geleden plots in de schappen lag na de breuk met Polydor leek de band een iets andere koers te zijn ingeslagen. Polydor keurde het album af en eiste van de band dat het album werd herschreven. Mark King en zijn mannen geloofden echter zo in het album dat ze na acht albums braken met het label en overstapten naar RCA. De fans omarmden het album en bewezen het gelijk van de band en 25 jaar na dato opende Level 42 de anniversary-tournee met ‘If you were mine’ van dat album. Een geslaagde keuze.

Vergeleken met de laatste 15 jaar is er veel veranderd bij Level 42. Toen de band in 1994 uit elkaar viel, ging frontman Mark King solo met redelijk succes. Hij kocht de rechten van de naam Level 42 echter pas in 2001 over van toetsenist Mike Lindup, om onder de oude naam (maar met een vernieuwde bezetting) weer verder te gaan. Bij die vernieuwde bezetting was naast King alleen drummer Gary Husband al eerder aanwezig in de oude bezetting, maar ook hij is inmiddels vervangen door jongeling Pete Ray Biggin. Lindup is echter weer terug bij de band en sindsdien draait de hitmachine weer op volle toeren. Live dan, want hits heeft de band de laatste 22 jaar niet meer gehad.

Toch zong een volle 013 in Tilburg de vele hits die de band in haar ruim 35-jarig bestaan heeft geproduceerd uit volle borst mee. Van voor tot achter speelden vele duizenden ‘airthumbs’ vlekkeloos mee met de baslijnen van de man die ooit de beste bassist ter wereld was. Ook ‘Guaranteed’-singles ‘Guaranteed’ en ‘Overtime’ kwamen voorbij in deze ‘Guaranteed’-anniversary-tour, waarbij vreemd genoeg single ‘My Father’s Shoes’ dan weer werd overgeslagen. Single ‘Forever Now’ van het gelijknamige album uit 1994 en ‘Build Myself a Rocket’ van de uit 2013 verschenen EP ‘Sirens’ gaven echter wel een duidelijk vernieuwende twist aan de setlist. Dat laatstgenoemde nummer zelfs in een vele malen betere versie dan op de EP zelf verscheen en juist hierbij maakte de band op het podium een feestje dat zijn weerga niet kent.

Met een weergaloze bassolo in de toegift, waarin Mark King het intro van ‘Dune Tune’ verwerkte, ging het licht in 013 pas uit na ‘Love Games’. De dolenthousiaste menigte, die van heinde en verre (waaronder België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika) naar Tilburg was getrokken, verliet de zaal, waar wederom geschiedenis was geschreven met een concert waar nog lang over nagepraat zal worden.

Deel: