De enige Nederlandse show van Suzanne Vega vond woensdag plaats in de, niet geheel gevulde, schouwburg van Nijmegen. Naast Parijs, Londen en New York lijkt Nijmegen de vreemde eend in de bijt op het tourschema. Dat ze echte trouwe aanhangers heeft in Nederland bleek voor de ingang van de schouwburg. De eerste echte fans stonden ruim voor aanvang al in de rij koukleumend te wachten tot de deuren open gingen. Wel apart voor een muzikant van “weleer”… of valt dat wel mee?

Suzanne Vega

suzannevega11

Suzanne Vega is een singer-songwriter die met haar herkenbare stem hits scoorde zoals ‘Luka’, ‘Tom’s Diner’ en ‘Marlena on the Wall’. Door haar vertellende manier van zingen en haar mooie stem blijft ze intrigeren.
Daarnaast schreef ze nog soundtracks voor talloze films en TV series. Na haar laatste studio-album in 2014 had Suzanne Vega een muzikale theatervoorstelling geschreven gebaseerd op het boek ‘Carson McCullers Talks About Love’, geschreven door Caron McCullers. Naast het script schreef Vega ook de muziek, die op 14 oktober zal uitkomen op het album ‘Lover, Beloved’

De songs van dit album zijn grappig, intellectueel en zelfs sensueel. Ook de samenwerking met Duncan Sheik was bijzonder. Samen schreven ze de liedjes die aanleiding waren voor deze tour. Door gebruik van loops maakte ze er samen met gitarist, Gerry Leonard, een variabel geheel van. Daardoor bleef de vaart van de show er lekker in. De kenmerkende stem van Vega deed het nog prima en droeg de show. Nummers als ‘We Of Me’ en ‘Jacob And The Angel’ gingen over de “struggles of life” en hadden een hemels gitaarspel als rifje, fris en vrolijk. Soms klapte Vega wat onsamenhangend in dit nummer, wat helaas de cadans verstoorde.

Het geheim van de jutte zak

Midden in de show werd er door een mannelkijke fan een jute zak op het podium gegooid met de boodschap dat ze deze nog niet mocht open maken. Hoewel duidelijk nieuwsgierig ging Vega onverschrokken door met haar repertoire met als klein hoogtepunt ‘New York Is My Destination’, ouderwets lurkend aan een sigaretje. Ze vertrouwde het publiek toe dat de enige keer dat ze witte kleding droeg, op haar bruiloft was. Haar voorkeur voor de zwarte kledingkeuze werd prachtig duidelijk in het nummer ‘I Never Wear White’. Hoe toepasselijk was de onthulling van de jute zak, er bleek een sweater in te zitten.

suzannevega7

Hoge hoed

Natuurlijk toverde Suzanne Vega ook haar grote hits uit de hoge hoed. Haar grootste successen ‘Luka’ en een moderne versie van ‘Tom’s Diner’ werden met groots applaus binnengehaald. Op de setlist stond oorspronkelijk ‘In Liverpool’ als toegift geprogrammeerd, maar het dolenthousiaste publiek “eiste” een dubbele encore. Titelsong ‘Lover Beloved’ was nog zo vers dat de inkt nog afgaf, vandaar dat ze de tekst nodig had als begeleiding. Ondanks wat kleine foutjes besefte het publiek meteen dat dit een speciaal moment was en kreeg Suzanne een daverend slotapplaus. Suzanne Vega is alles behalve vergane glorie en mag Nijmegen trots zijn dat ze op de poster staan.

 

Foto’s: Hans Kreutzer
Meer foto’s van het concert staan op onze Facebookpagina

suzannevega5

 

Deel: