Johannes Sigmond alias Blaudzun debuteerde in 2008 met een titelloos debuutalbum. Twee jaar later volgt ‘Seadrift Soundmachine’ en met ‘Heavy Flowers’ breekt hij in 2012 door. ‘Promises Of A No Man’s Land’ behaalt de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst en Blaudzun toert in 2014 door heel Europa. Begin 2016 maakt Sigmond samen met producer David Douglas als Haty Haty het album ‘High As The Sun’.

Zwaarmoedig gevoel

“Ik heb al heel lang de behoefte om iets anders te maken dan een standaard album”, zegt Sigmond over zijn plan. “Als ik nadenk over een nieuw album schrijven, krijg ik een heel zwaarmoedig gevoel. Daar moet ik dan alles in kwijt kunnen. En met het toeren erbij duurt zo’n traject wel twee jaar. Fans beginnen vaak na een jaar al te vragen wanneer er weer iets nieuws verschijnt. Dat begrijp ik ook wel. Door voor een drieluik te kiezen, hoef ik niet al mijn ideeën in één album te stoppen.”

Positieve energie

Sigmond zegt nog geen idee te hebben hoe deel twee en drie uit de cyclus gaan klinken. Jupiter kwam veel spontaner tot stand dan zijn vorige albums, vertelt hij. “Ik heb niet met een duidelijk concept of verhaal gewerkt. Ik heb puur geschreven en opgenomen wat ik op dat moment voelde. Wat mij betreft draait Jupiter om positieve energie en zin om iets van het leven te maken. De zwaarte is er een beetje uit, die heb ik in het verleden ook al genoeg geuit. Ik denk dat het mijn meest sexy plaat is geworden. Ik ervoer een soort vrijheid en dat resulteerde in dit album.”

GHB-ongelukje van Blaudzun

De singer-songwriter zit momenteel goed in zijn vel. Gek genoeg komt dat mede door een vrij dramatisch incident op Terschelling. “Ik heb daar in 2014 halfdood op het strand gelegen na een GHB-ongelukje. Dat was niet helemaal de bedoeling. Als je dat de volgende ochtend nog kan navertellen, besef je dat je met volle teugen van het leven wilt genieten. Ik wilde het niet rustiger aandoen maar nog harder leven, genieten van het hier en nu.”

Blaudzun live:
7 oktober – Annabel, Rotterdam
4 november – Melkweg, Amsterdam
13 november – Doornroosje, Nijmegen

©FaceCulture

Deel: