Het enige officiële live album dat ooit van The Beatles is uitgebracht verscheen in 1977. Samengesteld uit twee concerten die ze in 1964 en 1965 gaven in de Hollywood Bowl. Het was echter ook de enige keer dat het album werd uitgebracht. Jarenlang was het niet meer verkrijgbaar en was het zelfs nog niet op cd verschenen. Tot nu, want ‘Live At The Hollywood Bowl’ is volledig geremasterd en opnieuw opgepoetst uitgebracht. Dit keer als onderdeel van de nieuwe documentaire ‘Eight Days A Week – The Touring Years’.

Bij de eerste release had de inmiddels overleden Beatles-producer George Martin er zijn handen vol aan om er een representatief livealbum van te maken. Het verhaal is bekend dat The Beatles in die jaren voor een publiek speelden dat zo hard gilde dat ze zelfs zichzelf niet meer konden horen. Dat was ook één van de redenen waarom ze in augustus 1966 besloten te stoppen met touren en zich verder op het werken in de studio gingen richten. Martin slaagde er aardig in, maar zijn zoon Giles heeft het nu zo opgepoetst dat het album beter klinkt dan ooit. Toch is het gillende publiek nog zo overheersend dat het eerder een tijdsdocument is dan een volwaardig livealbum. Vooral in ‘Roll Over Beethoven’ en ‘Boys’ worden The Beatles overschreeuwd door het publiek.

Muzikaal gezien horen we nu, 50 jaar later, dat The Beatles ook live een geoliede rock ‘n roll-band waren. Al is het soms hoorbaar dat ze zichzelf ook niet konden verstaan. Je hoort ze in ‘She Loves You’ zichzelf bijna overschreeuwen.

Voor deze release zijn er vier bonustracks toegevoegd die nog op de elpee uit 1977 stonden. Vier nummers die zeker een goede toevoeging zijn. Maar het is nogal vreemd om ze te horen na een afkondiging van Paul McCartney aan het einde van een concert (vlak voor ‘Long Tall Sally’). Het is überhaupt jammer dat de nummers door elkaar zijn geplaatst, en niet in de volgorde van de setlists van de concerten in 1964 en ’65. Hierdoor heb je niet echt het idee dat je naar een volledig concert zit te luisteren, waardoor ‘Live At The Hollywood Bowl’ eerder een tijdsdocument is dan een livealbum. Wel één waarop je een uitstekende liveband hoort. Toch is het meer een release voor de die hard fans. Als je nog maar net begint aan The Beatles kun je beter met de reguliere albums beginnen. (7,5/10)(Universal)

Deel: