Toen eindelijk het festivalterrein van De Oversteek gevonden was, bleek het een heerlijke natuurlijke oase van cultuur. Een leuk klein festival met muziek, literatuur, beeldende kunst en dans aan de oevers van de Waal. Achter in een fruitgaard werd een dansvoorstelling gegeven door twee vrouwen, AnNaonymi, die door middel van elastieken tot elkaar waren aangetrokken, hoe zo ook probeerden, ze veerden telkens terug naar elkaar.

Mooie beschrijvende nummers door Mauro Pawlowski, de gitarist van dEUS. Hij bracht onder andere een gevoelig absurdistisch liedje over ene Merel. Zichzelf begeleidend op de gitaar met zijn iets zwoele stem waren het warme liedjes, die je zo voor je zag afspelen. Geen enkel nummer was autobiografisch, zo vertelde hij en tussen de nummers door maakte hij grapjes.
Mauro Pawlowski tijdens De Oversteek

Ook aan vermaak voor de kids was gedacht, Rake Klappen bracht een act met verhuizers en boxen. En als er kinderen voor de tweede keer in de rij stonden om het nogmaals te zien, betekent het dat het toch wel een goede voorstelling is.

Stephanie Struijk is onder haar eigen naam minder bekend dan onder haar artiestennaam, Stevie Ann. Ze nam ons mee op haar roadtrip door Amerika. Ze had die trip gemaakt om nieuwe inspiratie op te doen en dat was gelukt. Tegenwoordig is het iets minder een countrygeluid en iets meer een eigen geluid dat de zangeres maakt.

stephaniestruijk7

Gelukkig had Lilian Hak deze keer minder tijd besteed aan haar haardos en meer aan de muziek. Ze speelde in een prachtige lokatie, onder een van de nieuwe bruggen: Het Bastion geheten. De lokatie was ruw, leeg, zanderig en met verschillende lichtinvallen, net als haar muziek. Ze zong net als Annie Lennox al deed: “Talk to me like lovers do”, echter op een geheel eigen, krachtige manier. Toch heerlijk om op deze manier weer wat oudere muziek te horen waar het stof af is gepoetst. Ook liet ze een aantal nieuwe nummers horen, waaronder ‘Perfect summer’. Het had al direct al een lekker catchy gitaarrifje en aanstekelijk ritme. Dit liedje blijft wel hangen, die gaan we vaker horen.

lilianhak25

Er is op zondag 11 september al een nieuwe editie. Ditmaal met andere artiesten en op andere locaties. Maar liefst veertien locaties, waaronder het nieuwe stadseiland Veur-Lent. Cabaretier Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, speelt dan in een groen amfitheater fragmenten uit zijn laatste voorstelling De Paardenpoetser. In een historische tuinbouwkas treden Carol van Dijk en Peter Visser van Bettie Serveert op, vaandeldragers van de nederindie. Ook in de Kas: de openingsvoorstelling van pianist Pieter de Graaf, onderdeel van het Kyteman-orkest. Hij speelt solo verstilde pianocomposities en improvisaties. Philip Bosschaerts, voorman van de Vlaamse indieband Mintzkov, speelt op Festival De Oversteek voor het eerst zijn solovoorstelling Dark Early Morning Light. Hij doet dit tussen de loden buizen van het historische pompstation Das Kabinett.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

panenkov3

Deel: