Voor zijn twaalfde album ‘Black Cat’ liet Zucchero Fornaciari liet zich inspireren door Amerikaanse rootsmuziek. De Italiaanse zanger werd gegrepen door de rijke historie van Memphis, New Orleans en Nashville terwijl hij door het land tourde. Onder meer Bono en Mark Knopfler schreven mee aan het album. “Ik hoorde een maand niks van Bono maar toen belde hij vanuit Parijs, net na de aanslagen. Hij had een onderwerp gevonden.”

De nu 60-jarige Zucchero Fornaciari is één van de meest succesvolle Italiaanse artiesten ooit. Hij verkocht meer dan 50 miljoen platen en wordt de vader van de Italiaanse blues genoemd. In 1990 breekt hij internationaal door met ‘Senza Una Donna’, een duet met Paul Young. Sindsdien brengt hij zowel Italiaans- als Engelstalige muziek uit. Zucchero werkte samen met onder meer Eric Clapton, Bryan Adams, Peter Gabriel en Ray Charles.

Voor ‘Black Cat’ zocht Zucchero naar het gevoel dat hij aan het begin van zijn carrière had. “Toen ik ‘Blue’s’ (1987) en ‘Oro Incenso E Birra’ (1989) schreef had ik niets te verliezen. Daardoor schreef ik heel vrij en dacht er niet teveel bij na. Ik wilde geen modieus album maken. Gewoon zingen en spelen wat ik voelde, met het vrije gevoel van vroeger in mijn achterhoofd.”

Slavernij

Het muzikale idee voor ‘Black Cat’ ontstaat tijdens een Amerikaanse tournee in 2014. “Ik was vooral onder de indruk van de zuidelijke staten en heb de omgeving goed in me opgenomen. Eenmaal thuis keek ik films als Twelve Years A Slave, The Color Purple en Django Unchained. Ik dacht na over het verleden daar, met slaven die op plantages werkten en in gevangenissen zaten. Dat beeld heb ik proberen te vangen in muziek, met rauwe gitaren en drums die als holle vaten klinken. Ik bedacht me dat er sinds de slavernij niet veel veranderd is, het bestaat nog steeds. Dat was het raamwerk van de plaat waarop ik ben gaan schrijven.”

Aanslagen

Zucchero benadert Bono voor ‘Streets Of Surrender’. “Ik gaf hem de muziek maar hoorde tot de aanslagen in Parijs niks van hem. Uiteindelijk maakte hij een geweldige tekst waar Parijs in voorkomt, maar die ook heel universeel is.”

De zanger werkte met drie legendarische Amerikaanse producers: Don Was, Brendan O’Brien en T Bone Burnett. “Met de eerste twee heb ik al eerder gewerkt maar ik wilde T Bone Burnett erbij voor zijn donkere en ongepolijste sound. Hij werkt nog volledig analoog en de muzikanten nemen alles live op in zijn studio in Nashville. Ik heb nu het beste van alle drie gekregen.”

Zucchero speelt 17 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Deel: