Het nieuwe El Pino and the Volunteers album is slechts een paar maanden oud, maar na ruim 10 jaar heeft er nu toch een wisseling van de wacht plaats gevonden. Volunteers van het eerste uur Tjirk Deurloo (gitaar) en Mark van der Waarde (bas) hebben zich na eerdere omzwervingen nu definitief gevestigd in respectievelijk Vancouver en Tennessee.

Frontman David Pino: “We namen afscheid in een uitverkocht Rotown, op precies dezelfde plek waar het in 2005 allemaal begon. We zijn heel blij dat het nog net gelukt is om samen het land door te gaan om ons nieuwe album te laten horen en onze paden kruisen zeker weer. Eens een Volunteer, altijd en Volunteer.”

Maar net weer warmgedraaid en goed op dreef met een prachtige nieuwe plaat gingen David Pino, Job Roggeveen en Jeroen Kleijn op zoek naar nieuwe Volunteers. Deze werden gevonden in gitarist Bart Hoevenaars (Sir Ian, Roald van Oosten) en bassist Suzanne Ypma (Woof! Woof! Ridicule, Smutfish)

Goed, een nieuwe single en nieuwe optredens in de agenda. Top of Everything is de opener van het ongetitelde derde album van El Pino and the Volunteers. Volgens David Pino lag de ontmoeting met klimlegende Reinhold Messner aan de basis van het schrijfproces van dit nummer, en tegelijk de nieuwe plaat: “Als fotograaf voor een outdoormagazine reisde ik vijf dagen lang met hem mee door de Dolomieten, zijn thuis.”

Messner beklom als eerste de Mount Everest zonder extra zuurstof en was eveneens de eerste mens die alle veertien achtduizenders ter wereld beklom. Ook doorkruiste hij zowel Antarctica als de Gobi-woestijn. De beklimming van Nanga Parbat, zijn eerste achtduizender in de Himalaya in 1970, was een tragisch succes. Zowel Reinhold als zijn broer Günther haalde de top. Twee dagen later overleed Günther tijdens de afdaling. Reinhold zelf verloor tijdens de expeditie zeven tenen. Het weerhield hem er echter niet van verdere expedities te ondernemen en hij zou een van de grootste avonturiers van onze tijd worden. Hij schreef meer dan zestig boeken over zijn expedities.

David Pino: “De ontmoeting met Reinhold Messner – wereldberoemde, levende legende uit dezelfde streek – bracht me van mijn stuk. Ik was vol bewondering, maar ook vol verwarring over de zin van dit soort expedities en het egoïsme dat ermee gepaard gaat. Thuisgekomen schreef ik meteen Top of Everything en het begin van het album was daar. Reden genoeg om dit nummer ook de opener van ons album te maken.”

Deel: