Southside Johnny and the Asbury Jukes uit New Jersey: al meer dan 40 jaar een niet aflatende muzikale bron van aanstekelijk Amerikaans optimisme. Zowel op de plaat als op het podium. New Jersey, optimisme en Asbury, dan denk je al snel aan Bruce Springsteen en Steven van Zandt (Little Steve). In een kaar raak, want E Street bandlid Steven van Zandt was een van de oprichters van de band en Bruce zingt zo nu en dan een toontje mee op een van de pakweg 25 albums van Southside Johnny (echte naam John Lyon).

Soultime 
Bijna jaarlijks maakt de band een oversteek naar Europa. Deze lente onder de naam European Soultime 2016, een tournee van 15 shows in vier landen en vernoemd naar de laatste CD  ‘Soultime’. Net als bij de grote muzikale broer en stadsgenoot Bruce Springsteen staan de optredens van Southside Johnny en zijn 8-koppige band doorgaans bekend als een medicijn tegen dreigende neerslachtigheid waarbij verslappen niet mogelijk is. Avond aan avond. Van Chicago tot Keulen en van Nashville tot Den Haag. Want ook in het goed gevulde Paard van Troje in Den Haag was het woensdag ‘Party Time’. Althans, de band deed daar een poging toe.

Routineus
Want of het nu lag aan het 4 mei herdenkingsmoment even daarvoor, de alles behalve vrolijke crew  of de niet overhoudende geluidskwaliteit, de avond en het optreden kwam met moeite en geforceerd op gang. Daarnaast klonk en oogde de interactie tussen voorman Southside Johnny en zijn publiek (70 % man, zo nu en dan een cowboyhoed) soms wat routineus en flauw. Een poging dus met wat mij betreft plichtmatige en krampachtige trekken. Tot zover de kanttekeningen van de avond. Want hoe je het ook went of keert; kwaliteit, 40 jaar podiumervaring, professionaliteit, passie gecombineerd met een gevarieerde setlist met een mix van stijlen als blues, soul en rock & roll zorgden uiteindelijk en onder de streep voor een geslaagde en memorabele – ruim anderhalf uur durende – avond.

IJzersterke blazerssectie
Met een eervolle en speciale vermelding voor de blazerssectie bestaande uit Chris Anderson, Neal Pawley en Jon Isley, de smeerolie van the Jukes. Een setlist met zowel en uiteraard een aantal nummers van de laatste plaats ‘Soultime’ zoals het opzwepende ‘Spinning en het ijzersterke ‘All i can do, enkele covers ‘Walk away Renee  als een greep uit het rijke oeuvre van Southside Johnny. Hoe dan ook, het bleef uiteindelijk nog lang onrustig in het Paard van Troje

Deel: