Het Haarlems/Amsterdamse Sjako! begon in 1981 als trio en kan worden beschouwd als een van meest invloedrijke bands uit de Nederlandse pop-rock scene ever. De naam Sjako! is ontleend aan die van een middeleeuwse Amsterdamse dorpsgek. De albums Secret Skin (1990) en Livewire (1993) met de bijna perfecte popsingle ‘Hurt’ zijn, wat mij betreft, de beste rockplaten die Nederland ooit heeft voortgebracht…

Sjako! met dubbel jubileum

Dit jaar vormt in twee opzichten een mijlpaal voor Sjako!, ze vieren hun 35-jarige jubileum en hun tiende langspeler “The 10th” verscheen. Tegenwoordig bestaat Sjako! uit bandleider Wouter Planteijdt, René van Barneveld (sinds 2005 in de band en bekend van cross-over rockrapband Urban Dance Squad), Thijs Vermeulen al een oud gediende, Richard Heijerman en Patrick van Herrikhuyzen, tevens bekend als toetsenist bij Van Dik Hout.

Sjako 1

Kenmerkend voor de typerende sound is nog steeds de zang van Planteydt, die wederom laat horen een van de meest veelzijdige mannenstemmen van de Nederlandse pop-scene te hebben. Invloeden van King Crimson worden gekoppeld aan een Police-achtige openheid. Centraal blijft echter de freaky invalshoek à la Frank Zappa, die de luisteraar regelmatig op het verkeerde been zet.

Sjako! kan nog jaren mee

Als de band speelt wordt er op zeer hoog niveau gemusiceerd, de ervaring spatte van het Paradiso podium af. Stuk voor stuk virtuoze muzikanten die volledig op elkaar ingespeeld zijn. Niet te vangen voor één muziekstijl maar van alle markten thuis. Muzikaliteit is waar de band het van moet hebben, niet van hun grote showmanship of uiterlijk vertoon. Een strak collectief geluid met genoeg ruimte voor persoonlijke improvisaties, De even bescheiden als ondoorgrondelijke Van Barneveld, net als in zijn UDS tijd, is eveneens een grootmeester op gitaar en slidegitaar, gewoon on-Nederlands goed. Vermeulen is de stabiele factor en drummer Heijerman is zowel groovy, melodisch als strak.

Op geraffineerde wijze wordt ‘Sign “O” the Times’ van de deze week overleden Prince verstopt in een instrumentaal nummer van Fela Kuti. Niet veel bands wagen zich aan het werk van deze Nigeriaanse muzikant, Sjako! heeft hier echter geen enkele moeite mee. Ondertussen hebben een aantal leden pensioengerechtigde leeftijd (bijna) bereikt maar de heren kunnen nog steeds rocken als de beste, Sjako! kan op deze manier nog jaren mee!

Foto’s: ©Armand Hoogland

Kijk voor meer foto’s op onze facebookpagina

 

 

Deel: