‘Post Pop Depression’. Een passende naam voor een album dat, naar eigen zeggen in een interview met Matt Wilkinson (Beats1, NME), zijn laatste zou kunnen zijn. Alsof hij een zwart gat in zijn leven voorspelt nadat hij, na iets meer dan 46 jaar door het leven gaand als Iggy, stopt als Mr. Pop en misschien zelfs weer gewoon James Osterberg Jr. wordt.

Post_Pop_Depression_(Front_Cover)Deze openbaring is niet het enige waardoor het album in de belangstelling staat. Ondanks dat het uitgebracht wordt onder Iggy’s naam heeft hij drie muzikanten geronseld die hun sporen ruimschoots verdiend hebben: Queens of the Stone Age frontman Josh Homme, QOTSA-gitarist Dean Fertita en Arctic Monkeys-drummer Matt Helders. En dat is al vanaf de eerste track ‘Break Into Your Heart’ duidelijk te horen in de dreunende, hypnotiserende gitaarpartijen die we kennen van QOTSA. Niet alleen de meespelende muzikanten zijn van invloed geweest op het album. Natuurlijk vind de dood van Iggy’s oude vriend David Bowie ook terugslag op de plaat. Vooral in het nummer ‘German Days’, wat als een terugblik op Iggy en Bowie’s tijd in Berlijn eind jaren ’70 kan worden gezien.

‘Sunday’ breekt zich echter vrij uit de verwachte sounds van Bowie en Homme en combineert een lekker gitaarloopje, veel toms en een volle baslijn die een beetje doen denken aan later werk van The Strokes. Hierna zakt de aandacht een beetje weg tot ‘Chocolate Drops’. Wat een b-side van Arctic Monkey’s album AM had kunnen zijn als Alex Turner de microfoon had bemand. ‘Paraguay’, de laatste van het negen tracks tellende album, lijkt halverwege op te houden tot Homme je met zijn stuwende, stacato gitaarspel om de oren slaat, terwijl Iggy eroverheen preekt.

‘Post Pop Depression’ is een solide album dat door middel van een zeer geslaagde samenwerking een mooie weergave van de moderne rock ’n roll geeft, maar is overschaduwd door Bowie’s overlijden. De wereld zal zich nu voor altijd afvragen hoe anders het album was geweest als The Thin White Duke een paar maanden later zijn zoektocht naar ‘life on mars’ had gestart. (8/10)(Loma Vista)

Deel: