Memphis Maniacs bestaat inmiddels al 10 jaar en dit viert de band met een uitgebreide tour, ‘Masters of the Mash-up’. De band is voor velen wellicht onbekend, mede daar ze niet op de radio gedraaid worden en door het ontbreken van eigen platen. Toch hebben ze een grote fanbase. Hedon was dan ook propvol, met publiek variërend van 15 tot 60 jaar.

Nog twee shows te gaan en de praktisch uitverkochte tour zit er weer op. Geheel terecht deze tour, want wat de mannen laten zien en horen is gewoonweg een avondje heerlijk entertainment. Memphis Maniacs is qua act/performance een soort mini-Kiss, want kleding, podium en licht zijn kleurrijk en over the top. Smolenaars komt tijdens de optredens dan ook met de nodige kleurrijke verkleedpartijen aan zetten als ‘rasta man’ en in zijn knalgele lichtgevende trainingspak. Het is een bonte verzameling.

Memphis Maniacs-5

De band trapte strak af en ook de nodige lichtgevende danseressen warmden het publiek vast goed opvoor een mooie show in ‘Zwollywood’. De mash-up van ‘Sharp dressed man’ van ZZ Top met Lady Gaga bracht de zaal meteen in extase, gevolgd door ‘Happy’ van Pharrell Williams met ‘My Sharona’ van the Knack. Iedereen kwam aan zijn of haar trekken. Liefhebbers van Elvis, Metallica, Lady Gaga, 10 CC, Coldplay, gewoon te veel om op te noemen en ook de interactie met het publiek was goed. Frontman Roy Smolenaars hanteerde zijn ‘voodoo stick’ en de mannen en vrouwen in het publiek lieten om beurten hun enthousiasme horen voor de band.

Memphis Maniacs-7

De band komt uit Nederland, maar een Nederlandse mash-up ontbreekt helaas in het repertoire. Er kwamen wel veel Duitse nummers voorbij van onder andere Rammstein en Falco. De mooiste mash-up was ‘Material Thunder’ waar keyboardspeler “Reverend Big”  al oefende voor een invalbeurt bij AC/DC. Die band is immers door de gehoorbeschadiging van Brian Johnson op zoek naar een vervanger. Een indrukwekkende open auditie van Jochem Roelofs was het gevolg. Ook de mash-up van Madonna (‘Material Girl’) met ‘Thunderstruck’ van AC/DC en Coldplay was indrukwekkend. Het was bijzonder om te zien dat het jonge deel van het publiek ook alle nummers (die van voor hun tijd zijn) letterlijk wisten mee te zingen. ‘Message in a bottle’, ‘Whole lotta love’, ‘All that she wants’ en That’s allright mama’ en ‘Wonderwall’; Elk nummer werd feestend meegezongen. Heerlijk zo’n avond onder muziekvrienden.

Memphis Maniacs-3

De set werd afgesloten met de prachtige mix van ‘Staying Alive’ van de Bee Gees met ‘Engel’ van Rammstein. In de toegift nog twee mash-up’s ‘Wondernoid’ en ‘Poingrosie’ waardoor er toch nog een stukje Nederlandse house te horen was van Rotterdam Termination Source met ‘Poing’ door het nummer van AC/DC heen gemixt. Daarna mocht de DJ het overnemen om dit met zijn equipement proberen te evenaren. Het was een heerlijke reis terug in de tijd met het vakantiegevoel van ‘Dreadlock Holliday’. “I don’t like mash-ups Oh no! I love it!”

Memphis Maniacs-2

Deel: