Het festival seizoen van 2016 gaat al bijna weer van start en wat is een festival zonder Damon Albarn lijkt het. De man die de laatste paar jaar niet weg te denken is van de festivals met zijn band Blur, Africa Express of z’n solo project is ook regelmatig te vinden op de podia met goede vriend Tony Allen. En dus ook dit jaar zullen er festivals opgeleukt worden met Damon’s verschijning. Zo maakte het Deense festival Roskilde gister bekend het nieuwe project van Damon Albarn in huis te halen.

Het ‘Africa Express Presents’ gaat er dit jaar anders uitzien. Daar waar Damon voor deze muzikale samenwerking meestal een groep muzikanten uit Mali bij elkaar haalt, pakt hij het nu heel anders aan. Voor het nieuwe avontuur brengt hij het Nationaal Syrisch Orkest voor Arabische Muziek weer bij elkaar. Een bijzonder project in deze tijden van oorlog, maar dat is iets wat Damon nooit in de weg heeft gestaan en juist altijd inspireert voor dit soort mooie samenwerkingen.

Echt nieuw voor hem is het samenwerken met dit orkest niet, want zo was een deel van dit orkest al eerder betrokken bij de band Gorillaz voor het nummer White Flag en speelden ze bij sommige shows ook live mee. Ook het festival Roskilde is hem niet onwennig, zo sloot hij vorig jaar het festival af met een ruim 5 uur durende show waarna hij zelfs van het podium afgehaald werd. Dit jaar zal Damon zich wat meer aan het tijdschema moeten houden, want zijn Africa Express mag maarliefst de openingsshow doen op de Orange Stage op woensdag 29 juni.

Toch leek het er even op dat deze hereniging met het Nationaal Syrisch Orkest een eenmalig uitvoering zou krijgen op 25 juni dit jaar in Londen, maar sterker nog, naast hun optreden op Roskilde staat op dit moment de premiere van de show zelfs gepland in onze eigen hoofdstad in Koninklijk Theater Carré en lijkt een kleine tour dus al gepland. Op 22 juni is deze show te zien in samenwerking met het Holland Festival en mocht je daar niet genoeg aan hebben, het vorige project van Africa Express ‘Terry Riley’s in C Mali’ is op 25 juni in het concertgebouw van Amsterdam te bewonderen.

Deel: