Op woensdag 13 januari staat Groningen weer vier dagen in het teken van Eurosonic Noorderslag. Alle ogen zijn weer gericht op onze noordelijkste provincie om de nieuwste releases en/of de nieuwste (Europese) talenten te ontdekken. Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts, die in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag 16 januari in De Oosterpoort in Groningen.

De keuze is ook dit jaar weer enorm en de timetable laat helaas weer een aantal prachtige overlappingen zien. Wanneer je nog niet helemaal zeker weet welke keuzes te maken heeft Maxazine een aantal mooie suggesties op een rijtje gezet.

Gevestigde namen op Eurosonic Noorderslag 2016

Naast de vele opkomende talenten en beloftes staan er ook dit jaar weer een hoop gevestigde namen geprogrammeerd. Zo zijn er shows van o.a.. Kovacs, Typhoon, Jett Rebel, Lost Frequencies en The Common Linnets. Wij pikken er twee uit.

De Staat, vrijdag 23:45 – 00:30 Eurosonic Air
Op vrijdag 15 januari komt het nieuwe album van De Staat uit en niet geheel toevallig staan de heren op die dag op de grote markt. Het album ‘O’ is al beluisterd op de redactie en dat zorgde voor veel lachende gezichten. Een geweldig album wat zonder twijfel de tent op z’n kop gaat zetten, zeker in combinatie met hun vorige festivalknallers.

Nothing But Thieves, vrijdag 23:15 – 00:00 Damsterstage
Het afgelopen jaar stonden de Britten nog in het voorprogramma van Awolnation in de kleine zaal van de Melkweg en vanaf dat moment is het opeens erg hard gegaan. Het titelloze debuutalbum is wereldwijd goed ontvangen en verkopen ze alle grote zalen in no time uit. Wellicht de laatste kans om de heren nog aan het werk te zien voor ze wereldberoemd gaan worden.

Grote talenten op Eurosonic Noorderslag 2016

Eurosonic Noorderslag staat natuurlijk bekend om de springplank voor talent en ook dit jaar is er volop keuze voor bands die het afgelopen jaar behoorlijk aan de weg hebben getimmerd. In de line-up staan bijvoorbeeld  Lucas Hamming, Dazzled Sticks en HEAVN. Ook uit deze reeks pikken we er weer twee uit die zeker een overtuigende set neer gaan zetten.

De Likt, zaterdag 01:45 – 02:15 Oosterpoort boven zaal
Het Rotterdamse trio staat inmiddels al geprogrammeerd op diverse festivals zoals Dauwpop en Mañana Mañana. Het album werd al eerder met een 8,5 gewaardeerd op de redactie maar vooral een live optreden van De Likt is een belevenis die je niet snel vergeet. Een explosie van energie zal de bovenzaal doen ontploffen, zonder twijfel.

Orange Skyline, vrijdag 17:00 – 17:30 Jack Daniel’s Barn
Een thuiswedstrijd voor deze Groningers die afgelopen jaar  heel vaak te zien waren in de diverse kleinere zalen door heel Nederland. Altijd met 100% inzet en gretigheid die je als publiek wil zien op het podium, pure Britpop zowel in muziek als in stage-attitude. Met debuut EP ‘An Introduction’ op zak zullen ze de “whiskeyschuur” overtuigen om pints te gaan drinken.

Grote beloftes op Eurosonic Noorderslag 2016

Eigenlijk is het Groningse festival een ideale plek om de grote onbekenden te gaan zien en verrast te worden. Het blijft een relatief begrip om de “grote onbekende” te zijn want wellicht zijn de onderstaande namen voor sommigen wel al bekend terrein. Zie het als een mooie leidraad voor het moois wat er nog staat te gebeuren in 2016.

Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, zaterdag 20:30 – 21:15 Oosterpoort foyer grote zaal
Gelukkig zegt de naam niets over de werkelijke aard van het viertal. Geen dans, geen show en geen orkest. Wel een bassist, drummer, gitarist, Thijs op het Hammondorgel en verdomd lekkere Nederlandstalige funk rock. Als voormalig toetsenist van Jack King en Anouk lijkt dit project van Boontjes op het eerste gezicht als grap bedoeld. De EP ‘Niet Van Steen’ bevat slechts 3 nummers maar hopelijk zal het snel een vervolg krijgen met een compleet album

Indian Askin, zaterdag Oosterpoort 22:45 – 23:30 restaurant Marathonzaal
De Amsterdammers zorgen al een paar maanden voor gespreksstof in de vaderlandse muziekwereld door hun talentvolle sound. De eerste single ‘The Answer’ werd al goed opgepakt en tijdens ESNS16 zullen ze hun eerste EP lanceren.

Jain, donderdag 23:00 – 23:40 Groninger Forum
De aanstekelijke indiepop van deze Franse schone is lastig te plaatsen. Vrolijke deuntjes met invloeden uit Afrika en het Midden-Oosten die ingekleurd worden met reggae en jazz geluiden. Het ultieme feelgood geluid op een donkere donderdagavond.

The Boombox, vrijdag 22:15 – 23:00 Buckshot Café Grunnsonic
Dat ESNS graag een podium geeft aan Nederlandse bandjes, en Gronings in het bijzonder, maakt dit festival mede zo populair. Hoewel The Boombox al ruim 3 jaar bestaat wil de echte doorbraak nog niet echt lukken. De verfrissende hiphop heeft vergelijkingen met het geluid wat zo typerend is voor Chef’Special. Hopelijk wordt 2016 het jaar waarin ze eindelijk gewaardeerd gaan worden en veel gaan optreden in de vele Nederlandse zalen.


Canshaker Pi, zaterdag 21:45 – 22:15 De Oosterpoort bovenzaal
Wie Palio Superspeed Donkey wel eens gezien heeft, weet wat hem/haar te wachten staat. Gitarist Willem en bassist Ruben zijn de PSD leden die ook in Canshaker Pi hun kunsten laten zien. Garagerock zoals het ooit bedoeld was en dat werd ook opgemerkt door Tim Knol, die de eerste single produceerde. Mocht je zaterdag door de Oosterpoort zwerven, vergeet dan zeker niet om tegen tien uur de bovenzaal te checken!

Tourist LeMC, vrijdag 22:40 – 23:20 Minerva Art Acedemy Main
De Antwerpse rapper Johannes Faes heeft onlangs zijn tweede album ‘En Route’ uitgebracht en ook in Nederland begint men hem te ontdekken. De Vlaamse teksten hebben inhoud en een boodschap zoals wij dat van zijn Nederlandse collega Typhoon kennen.

Gegarandeerde feesten op Eurosonic Noorderslag 2016

Natuurlijk staat Eurosonic Noorderslag vooral bekend om de aankomende talenten en nieuwe muziek maar een festival kan natuurlijk niet zonder optredens die bol staan van plezier. Ook in Groningen staan dit jaar weer heel wat namen geprogrammeerd die een garantie zijn voor springen, feesten en de nodige bierdouches. Om deze editie onvergetelijk te maken zetten we ook nog drie bands in de spotlight die van elk optreden een echt feest maken.

Bazzookas, vrijdag 00:30 – 01:15  Huize Maas Front
De Nederlandstalige ska aangevuld met toeters, bellen en veel koperblazers was is 2012 al verantwoordelijk voor een schuddende grote zaal van Paradiso. De live opnames van dit optreden zijn zelfs vastgelegd op DVD omdat het optreden volgens velen uniek was. Een betere naam voor deze band is eigenlijk niet mogelijk, ze eindigen altijd met een knal en ze laten ze zaal altijd beduusd achter.

Dubioza Kolektiv, donderdag 22:15 – 23:00 Eurosonic Air
Deze editie van Eurosonic heeft vooral de blik op het Oostblok gericht waar de bakermat ligt van uptempo volksmuziek. De balkanbeat is duidelijk weer in opkomst en de band met misschien wel de meeste speel uren is Dubioza Kolektiv. Dit vrolijke gezelschap uit Bosnië is een absolute sfeermaker op elk festival maar ook wisten ze afgelopen november de Melkweg compleet op z’n kop te zetten. Bosnische folklore in combinatie met rock, ska en reggae belooft een groot feest te worden op de Grote Markt.

Bökkers, zaterdag 02:30 – 03:15 Oosterpoort Foyer Grote Zaal
De afsluiter van het vierdaagse festival is er 1 uit de categorie bier, zweet en vrouwen… de drie eerste levensbehoeftes voor een man volgens de band. Waar Normaal een gapend gat achter liet volgens velen, stonden de Bökkers al lang klaar om de leegte te vullen. Als je tegen 03.00 uur eigenlijk van plan was om naar huis te gaan, probeer dan in ieder geval de foyer te vermijden. Eenmaal in de buurt van de band, is naar huis gaan absoluut geen optie meer.

Deel: