2015 was opnieuw een succesvol jaar voor The Common Linnets. Het tweede album ‘II’ kwam opnieuw op de eerste plaats binnen, en in het buitenland deden ze het ook goed met optredens. Afgelopen week werd ook bekend dat ze bij de start van Serious Request in Heerlen zullen optreden met James Morrison, en deze weer nog eens optreden tijdens het Sportgala. Een drukke week dus voor Ilse DeLange en consorten waarin ze deze avond ook nog eens optraden in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het is het één na laatste optreden van hun clubtournee voordat ze volgend jaar een theatertour gaan doen.

Strak begin

Om 20:15 doofden de lichten en begon de band met de uptempo single ‘We Don’t Make The Wind Blow’, waarmee ze gelijk strak openden in een decor van verlichten figuren in country stijl, om daarna twee uptempo nummers van het eerste album te spelen: ‘Lovers & Liars’ en ‘Hungry Hands’. Het was duidelijk dat de band er zin in had. Zelfs als Matthew Crosby te vroeg in zette bij het duet ‘That Part’; Doordat er onderling laconiek op werd gereageerd komt het niet als een storende fout over.

Na twee rustigere nummers, ‘Better Than That’ en ‘Soho Waltz’, volgde er met ‘In Your Eyes’ weer een rocknummer dat de perfecte opvolger als ‘We Don’t Make The Wind Blow’ zou zijn, en waarin gitarist JB Meijers even liet zien wat hij op een gitaar kan.

Midas

Hierna kondigde Ilse een nieuw talent aan; Een jongen die ooit een demo naar haar had opgestuurd. Ze gaf eerlijk toe dat niet alles wat ze toegestuurd krijgt altijd even goed is, maar dat deze jongen gelijk indruk wist te maken: Midas. Hij is inmiddels, samen met drummer Bart Vergoossen, bezig aan zijn eerste album. Hij mocht twee nummers met Common Linnets meespelen waarvan vooral het nummer ‘Amy’ het goed deed. Het was een slimme zet om hem midden in een concert naar voren te brengen. Als voorprogramma had hij waarschijnlijk niet dezelfde aandacht gehad, en dat zou zonde zijn geweest.

Niet meer zomaar een zijproject

Het is duidelijk dat The Common Linnets inmiddels niet zomaar een zij-project of begeleidingsband van Ilse DeLange is. Matthew Crosby en gitarist Jake Etheridge weten ook hoe ze een publiek moeten aanspreken. Doordat beiden heren inmiddels ook op enkele nummers meezingen, is The Common Linnets echt een band gewoden. Dat blijkt ook uit de verhalen die werden verteld over hoe nummers als ‘Still Loving After You’, ‘Dust of Oklahoma’ en de grote klassieker ‘Calm After The Storm’ zijn ontstaan. Het laatst genoemde nummer was het laatste nummer voor de toegift en werd enthousiast meegezongen door de hele zaal.

Common Linnets-4

Het enthousiasme en speelplezier van de bandleden had een goede wisselwerking op de zaal, en dus kon de toegift niet uitblijven. Natuurlijk doet de band bij ieder optreden wel een toegift, maar omdat het bijna kerst is werd aan de vaste toegift nu het kerstnummer ‘Christmas Around You’ toegevoegd. Het werd in mooie sobere vorm gespeeld met enkel Ilse en JB Meyers op het podium. Daarna kwamen ook de andere bandleden terug voor nog een handje vol sterke albumtracks, zoals de mooie ballad ‘Proud’, enom als allerlaatste een stevige cover te spelen van Neil Young’s ‘Ohio’.

Er is veel te doen geweest toen Waylon uit de band stapte, maar misschien heeft het de band juist sterker gemaakt. Met het tweede album is de band wat meer richting folkrock gegaan, en waardoor komen ze echt als een eenheid over. Het speelplezier onderling komt duidelijk over, en de nummers worden live even sterk gespeeld als op de twee albums. Juist in deze vorm staat The Common Linnets als een huis. Nu kunnen we alleen maar hopen dat Ilse nog even door wil gaan moet dit project, dat inmiddels grotere vormen heeft aangenomen dan de bedoeling was.

Foto’s: Archief Maxazine

Deel: