Wie aan de Nederlandse muziekscene denkt, komt vroeg of laat zeker bij Golden Earring uit. Al vele jaren een begrip en van zeer grote betekenis voor de Nederlandse muziekhistorie. Met een gemiddelde leeftijd van … en een cv wat langer is dan dat van menig Neerlands band bij elkaar opgeteld. De band bestaat inmiddels langer dan dat er mensen op de maan komen, mobiele telefoons zijn en er internet is. Het allerliefste speelt de van oorsprong Haagse band gewoon live hun eigen show, en jubilea en andere festiviteiten laten ze liever aan zich voorbij gaan. Maar deze avond stroomde een uitverkocht Ziggo Dome vol voor het ‘FiveZero’-concert. Five Zero is een verwijzing naar de 50 jaar sinds de doorbraak van Golden Earring. Maar daarmee moet van de band ook elke verwijzing naar het verleden mee zijn afgelopen.

Voor deze jubileumshow werden er geen busladingen BN’ers of artiesten waar ze in het verleden mee hebben samengewerkt opgetrommeld, maar deed de band waar het groot mee geworden is; een geweldige live show neerzetten zonder poespas.goldenarring-ziggodome6
Naast Bertus Borgers op saxofoon en Frank Carillo op (slide-) gitaar werden een paar nummers voorzien van blazers door een 3-koppige sectie. En verder was het vooral 4 heren op een podium met hun instrumenten.

Geen grote verrassingen op de setlist van de Golden Earring

Als je kunt putten uit zo’n grote discografie als Golden Earring dat kan, is het samenstellen van de setlist voor zo’n avond vast geen gemakkelijke opgave. Maar ook hierin was te merken dat het geen levensloop-show zou worden, maar gewoon ‘business as usuall’. Er zaten geen grote verrassingen in de setlist. De vaste waardes van iedere show kwamen voorbij, en nummers die al even niet meer op de setlist staan werden afgestoft. Aangevuld met twee nieuwe nummers van het pas uitgekomen mini-album ‘The Hague’.
goldenarring-ziggodome4
Met name na de pauze, toen de band begon met zes akoestische nummers, kwam de kwaliteit van de band extra goed naar boven. De band speelde strak, geconcentreerd en de stem van Barry leek ieder nummer beter te worden.
Al met al stonden de heren ruim 2,5 uur op het podium en hebben ze een uitmuntende show neergezet die liet zien waarom de band al jaren meedraait aan de top. Een uitverkocht Ziggo Dome kan toegevoegd worden aan het indrukwekkende cv van Neerlands meest stabiele factor in de muziekscene.
Foto’s (c) Sander van den Berg, Maxazine.nl
Deel: