Met haar vorige twee albums ‘19’ en ‘21’ heeft Adele Adkins haar naam gevestigd en records verbroken. Beiden albums waren zeer sterk, en hebben klassiekers opgeleverd die we nog lang in beste-allertijden-lijstjes terug zullen vinden. Na de Bondsong ‘Skyfall’ werd het even stil. Totdat ze met de single ‘Hello’ haar comeback bekend maakte en haar langverwachte derde album ‘25’ aankondigde dat nu is verschenen. Aan het album werkten grote namen mee. Daarvan hebben eerdere samenwerkingen met Phil Collins en Damon Albarn het album niet gehaald, maar wel nummers die ze schreef met o.a. Tobias Jesso Jr., Bruno Mars, en producers Danger Mouse en Paul Epworth. De laatstgenoemde was ook mede verantwoordelijk voor de productie van haar vorige album.

Overtuigende ballads

adeleOp haar vorige twee albums bewees Adele dat ze indruk weet te maken met ballads die zij heel overtuigend weet te brengen. De fans daarvan kunnen hun hart ophalen op ‘25’. ‘Hello’ was daarvan al het bewijs, en met ‘When We Were Young’ heeft Adele waarschijnlijk opnieuw een klassieker à la ‘Someone Like You’ te pakken. Ook in ballads als ‘Remedy’, ‘Love In The Dark’ en ‘All I Ask’ doet Adele waar ze goed in is; gevoelige teksten zo overtuigend zingen dat je haar er niet van kan beschuldigen dat het te zoeten nummers zijn. Daarvoor weet ze genoeg indruk te maken met haar stem. De meeste indruk maakt ze nog in het mooie akoestische nummer ‘Million Years Ago’. Alsof ze in het nummer vertelt over de schaduwkanten van haar bekendheid. Het is misschien wel het mooiste nummer van ‘25’.

Nieuwe muzikale richtingen voor Adele

Naast het slagen van een bekend recept probeert Adele op het album een enkele keer een nieuwe muzikale richting te bewandelen. Wat natuurlijk een logisch onderdeel van haar ontwikkelijk als artiest is. De gospelsong ‘River Lea’ is daarin het meest geslaagd. En in ‘I Miss You’ weet Adele wederom overtuigend de dramatiek over te brengen. Echter is niet alles perfect. Zo had het poppy ‘Send My Love’ en ‘Water Under The Bridge’ een popzangeres als Ellie Goulding waarschijnlijk goed gepast, maar bij Adele voelt het toch een beetje vreemd.

Daarmee is ‘25’ misschien niet zo sterk als haar vorige twee albums, maar er staan genoeg sterke en overtuigende nummers op om Adele tot een buitencategorie te rekenen. Want waarschijnlijk vinden we komende jaren ook nummers van ‘25’ terug in de Top 2000s en Top 1000s allertijden. (8,0/10) (XL)

Deel: