The Rolling Stones waren afgelopen jaren regelmatig weer in het nieuws, maar van nieuw materiaal blijft sinds het laatste album ‘A Bigger Bang’ heel erg schaars. En als het om nieuw materiaal ging dan waren het meestal afzonderlijke soloprojecten. Zo ook nu bij Keith Richards. Hij brengt met ‘Crosseyed Heart’ zijn eerste nieuwe solo album uit sinds ‘Main Offender’ uit 1992. Met maar liefst 15 nummers.

De eerste single ‘Trouble’ die twee maanden voor de release had zo een fijne rocksong van de Stones zelf kunnen zijn. En dat gevoel komt vaker naar boven bij het beluisteren van het album. Bijvoorbeeld bij ‘Heartstopper’ en ‘Amnesia’. En ‘Someting For Nothing’ lijkt wel wat op ‘Beast of Burden’.

Keith-Richards-Cross-Eyed-HeartMaar het album is veelzijdiger. Natuurlijk heeft Keith blues roots, en die zijn dan ook terug te horen in de titeltrack (wat wel eigenaard gekozen is al opener van het album), ‘Blues In The Morning’ (spreekt voor zich) en de Leadbelly cover ‘Goodnight Irene’. Wat niet de enige cover op het album is, want de reggaesong ‘Love Overdue’ is een cover van Gregory Isaacs. Al past reggae minder goed bij Keith dan de andere stijlen op het album.‘Substantial Damage’ funkrock à la Red Hot Chili Peppers is. En met de afsluitende track ‘Lover’s Plea’ bevat het album ook een soultrack. Ook waagt Keith zich aan country in ‘Robbed Blind’. Maar opvallend is dat er vooral veel ballads op het album staan. Waarvan het duet ‘Illusion’ met Norah Jones een hoogtepunt is.

Keith laat dus zijn veelzijdigheid horen op een redelijk aardige soloplaat. Mocht het waar zijn wat hij zei over dat de Stones binnenkort weer de studio in gaan dan is ‘Crosseyed Heart’ een aardig zoethoudertje voor de Stonesfans. (7,5/10)(Virgin)

Deel: