Op 25 september verschijnt het tweede Henny Vrienten album in een jaar tijd. Na ‘En Toch…’ zat de Doe Maar-voorman deze zomer in de studio voor opvolger ‘Alles Is Anders’, een uitgesproken, persoonlijk en bij vlagen geëngageerd album met bijdragen van onder andere Typhoon, Shirma Rouse en Guus Meeuwis. Vrienten presenteert zijn nieuwe album tijdens de uitgebreide theatertournee.

Vóór ‘En Toch…’ was het 23 jaar geleden dat Henny Vrienten een album uitbracht. Het proces, de reacties en de diverse optredens hebben iets bij hem losgemaakt. “Tijdens het spelen kreeg ik heel veel ideeën voor nieuwe liedjes. In muziek is het vaak zo dat je vlamt als twintiger, hooguit dertiger, en als je geluk hebt ga je dood. Die mazzel had ik niet. Ik heb in de tussenliggende jaren ontzettend veel gedaan en kwam niet toe aan liedjes. Door ‘En Toch…’ is er iets losgeraakt, waardoor de ideeën maar blijven komen. Alsof er iets gesprongen is in mijn hoofd, en dan ook nog met de blinde ambitie om die liedjes op te nemen. Dit komt voort uit een onstuitbare drang van binnen. Volgens mij de enige juiste reden om muziek te maken.

Gastbijdragen

hennyOp het album ‘Alles Is Anders’ staan veertien nieuwe liedjes met gastbijdragen van onder meer twee zoons, een dochter, rapper Typhoon, zangeres Shirma Rouse en Guus Meeuwis. Het album is extraverter en ook warmer dan zijn voorganger te noemen. Met meer ruimte voor elektrische gitaren, warme soul-klanken en zelfs een verwijzing naar het reggae-verleden met de band Doe Maar. Van de liedjes gaat ook een grote betrokkenheid uit. “Ik wil echt iets zeggen in mijn liedjes, meer dan ooit,” zegt Henny Vrienten er zelf over. “Het is niet allemaal even zwaar, maar ook niet al te vrijblijvend. Heel ouderwets wellicht, maar er zit toch ook een protestzanger in mij. Iets dat ik altijd al wilde worden, maar toen zat ‘dat bandje’ er tussen.”

Ook schuwt de zanger opnieuw de zelfreflectie niet. Of het nou een beknopte autobiografie is (‘Spelen Met Vuur’), de rol van de liedjeszanger (‘Vrij’) of zijn definitieve afscheid van het moederland (‘Nooit Meer Naar Brabant’, samen met Guus Meeuwis). De eerste single van het nieuwe album is ‘Hier Is Het Goed’ samen met Typhoon, een uitgestoken hand naar ontheemden die een beter leven zoeken. Henny Vrienten: “Typhoon vind ik een licht. ‘Lobi Da Basi’ is zo ontzettend goed en zijn persoon is heerlijk om mee te musiceren. Ik ben erg blij met het liedje dat we samen hebben gemaakt.”

Tracklist ‘Alles Is Anders’

01. ‘Een Ander Hart’
02. ‘Zo Was Het, Zo Is Het’
03. ‘Hier Is Het Goed’ (met Typhoon)
04. ‘Meer Moet Dat Niet Zijn’
05. ‘Spelen Met Vuur’
06. ‘Zelfs de Wind’ (met Polle en Meke Vrienten)
07. ‘Twente of Drenthe’
08. ‘Vrij’
09. ‘Alles Is Anders’
10. ‘Er Is Meer’
11. ‘Nooit Meer Naar Brabant’ (met Guus Meeuwis)
12. ‘Het Gaat Niet Beter Worden’
13. ‘Even Niet Bewegen’
14. ‘Bandje in de Wolken’

Deel: