Vier jaar na haar laatste studio album ‘It All Starts With One’, en twee jaar de compilatie ‘Rarities’ (met outtakes en covers), heeft de Noorse singer- songwriter Ane Brun met ‘When Í’m Free’ haar zevende studio album uitgebracht. Op haar eerste paar albums maakte ze voornamelijk folksongs in de lijn van Nina Kinert en Cat Power. Maar de laatste jaren was Ane Brun al steeds meer haar grenzen aan het verlegen. Op ‘It All Starts With One’ ging ze af en toe ook wat meer de theatrale kant op. Op ‘When I’m Free’ lijkt de titel al helemaal voor zichzelf te spreken, want hier verkent Ane Brun echt nieuwe muzikale vlakken.

Electronische invloeden

11737831_10153456424934420_4853438189970455535_nDe productie is grootser dan op haar vorige albums. Dat is al met duidelijk bij de Tori Amos achtige opener ‘Hanging’. Het sombere nummer is aangezet met donkere synthesizers, lichte strijkers en een triphop-beat. Op bijna het hele album lopen elektronische invloeden en een triphop ritme als een rode draad in de muzikale begeleiding. Zo klinkt ‘You Lit My Fire’ als een combinatie tussen soul en Moby (de echo doet erg aan Moby denken). Het experimentele ‘Directions’ neigt naar Björk. In ‘Shape Of A Heart’ klinken Oosterse invloeden in de melodie. En dat voelt bij Ane Brun nogal onwennig. ‘Miss You More’ had zo een song van Kate Bush uit haar jaren ‘80 periode had kunnen zijn. En dat past Ane Brun ook beter.

Toch valt ze op het album één keer terug in haar oude vertrouwde stijl met de ballad ‘All We Want Is Love’. Een sobere akoestische song waarop Brun wordt begeleid door strijkers op de achtergrond. De daarop volgende ballad ‘Still Waters’, waarop het triphop ritme wel weer terugkeert, sluit er perfect op aan.

Deze nieuwe experimentele richting van Ane Brun is misschien even wennen. Al heeft ze het wel voor elkaar gekregen dat de songs toch redelijk ingetogen blijven. Want met ingetogen nummers, zoals ‘All We Want Is Love’ en ‘Still Waters’, maakt ze nog altijd het meest indruk. In dat op zicht blijft Ane Brun dichtbij zichzelf, maar zet ze tegelijkertijd een stap vooruit in haar muzikale ontwikkeling. (8,0/10)(Balloon Ranger)

Deel: