Alweer voor de zesde dag op rij een volle bak in de Nijmeegse Stevenskerk alwaar de muziekliefhebbers zich jaarlijks verzamelen om te genieten van de ambiance en de muziek. Waar elders in de stad het bomvol is en vrijwel geen plek is, kan je in de kerk lekker ‘rustig’ zitten. Donderdagavond betrad Danny Vera met zijn band het podium .

Op 12-jarige leeftijd verhuisde zijn beste vriend naar naar België, zomaar plotseling was hij weg. Tijdens de jaarlijkse skivakantie zouden ze elkaar weer voor het eerst zien, maar zover kwam het niet; Zijn vriend was overleden tijdens een noodlottig ski-ongeluk. Danny Vera schreef een nummer als eerbetoon aan zijn kindervriend Eddy. Het was een verhalend nummer met mooie momenten van hun vriendschap, met op het eind de droevige mededeling van zijn moeder die op het schoolplein vertelde dat Eddy was overleden.

Tijdens een interview bij hem thuis – Dany Vera praat graag over zichzelf – vroeg hij de interviewer aan het eind hoe het met hem ging. Hij vertelde een raar verhaal dat hij vroeger bij mensen binnendrong en een pistool tegen het hoofd zette en dan weer vertrok, “De man is nu taxichauffeur”, vertelde Vera. ‘The devil song’ is op dat verhaal gebaseerd.

Danny stuurde zijn band van het podium en zong solo en à capella het Brian May-nummer ‘Too mutch love will kill you’ en bleef daarbij prima overeind. ‘Tomorrow will be mine’ was echter een van de nummers die er niet echt uitsprong, de muziek van Danny Vera klonk lekker maar niet opwindend en fris. De songkeuze was wat eentonig en zonder uitspattingen. Vandaag was het de verjaardag van zijn vrouw en bovendien de sterfdag van Amy Winehouse (alweer 4 jaar geleden). Vera is een groot fan van Winehouse en bracht op zijn manier Amy’s ‘Back to black’ als eerbetoon aan de veel te vroeg overleden zangeres. Met ‘All I want to do is to make love to you’ werd de toegift ingezet.

Danny Vera gebruikte aardig wat gitaren tijdens zijn optreden. Het schijnt dat hij hoopt dat als hij met pensioen gaat dat hij dan een verzameling van 65 gitaren heeft. In Nijmegen zat hij al op de goede weg om dat doel te gaan halen. Danny Vera was dankbaar dat hij in de Stevenskerk mocht optreden en vond deze opzet in de kerk een verrijking voor de Vierdaagse Feesten, waarmee we het wel eens mogen zijn. Soms wilde hij net iets te veel waardoor het te vol klonk in de nagalmende kerk, maar het was een amusante avond met veel vertellingen die in zijn theatertournee vast beter tot zijn recht gaan komen.

Foto’s (c) Hans Kreutzer/Maxazine

Deel: