De omstandigheden waren de tweede editie van Night at the Park gunstig gezind. Een prima programma een heerlijk zonnetje en een feest der herkenning; Dat waren de belangrijkste ingrediënten voor deze middag en avond in het Zuiderpark in Den Haag. De cocktail bevatte pop, rock, soul en reggae hetgeen uitmondde in een perfecte muzikale cocktail.

Met Abba Gold begon het goed vol te lopen in het park. In totaal 30.000 muziekliefhebbers wisten de weg naar een stukje retro muziek te vinden. Retro maar dan wel de Top of the Bill in de jaren 80. Abba, Duran Duran en UB 40 weten nu geen hits meer te scoren, maar De Dijk levert nog steeds vele topplaten af die doorgaans gewoon op 1 komen. Niet meer in de singles top 40 maar zeker wel in de album top 100.

Abba Gold speelde de een mega berg hits met ‘Sos’, ‘Money, Mmoney, Money’, ‘Super Trouper’, ‘Does your mother know’ en sloot af met ‘Waterloo’. Al met al een feest der herkenning voor de bezoeker. K’s Choice, die daarna op de bühne kwam, zette een heerlijke pot rock neer, die prima overkwam in het inmiddels volle Zuiderpak. Het was inmiddels volle bak. Sarah Bettens, die ook in het verleden een duet zong met The Lau (‘Onder de Dijken’), stond nog stil bij het overlijden van Thé Lau. Je zag aan haar gelaat uitdrukking dat het gemeend was. Velen zullen een brok in hun keel hebben gevoeld bij de verpletterende uitvoering van ‘Blauw’, een van de succesnummers van The Scene. Verwonderlijk is het eigenlijk niet, want The Scene was in België immers minstens zo populair als in Nederland. K’s Choice speelde veel nieuw werk van hun laatste album, maar natuurlijk ontbrak ‘Not an addict’ niet op de setlist. Sarah, tegenwoordig in de VS wonend, was voor het 1 uur durende concert overgevlogen, en zou na het optreden ook weer direct terugvliegen. Wat een passie en inzet.

Het volgende hoogtepunt was De Dijk. Deze band stelt eigenlijk nooit teleur. Op een festival speelt de band het veld altijd wel plat en weet ze met de keuze van de nummers het publiek ook in beweging te krijgen. De blanke soul muziek past precies in de variatie die Night at the Park biedt. Met ‘Niemand in de stad’, ‘Binnen zonder kloppen’, ‘Ik kan het niet alleen’ en ‘alles komt goed’ van de nieuwste plaat ‘Allemansplein’, werden de heupen in beweging gebracht. De stemmen van het publiek werden gesmeerd met ‘Als ze er niet is’, dat uit volle borst door zowel mannen en vrouwen werd meegezongen. De Dijk trad wederom op zonder JB Meijers. Het schema van de Common Linnets overlapt kennelijk nogal eens met dat van De Dijk. Met ‘Wakker in een vreemde wereld’ en de afsluiter ‘Dansen op de vulkaan’ was het publiek goed warm gedraaid voor UB40.

UB40, gelukkig weer met Ali Campbell in de gelederen, was een swingend hoogtepunt van de avond. Op deze swingende muziek kon niemand meer stilstaan. Het moet gezegd: UB40 zorgde voor de meeste sfeer en liet het gehele veld zingen en dansen op hun greatest hits setlist. ‘One in ten’, ‘Rat in mi kitchen’, ‘Many rivers to cross’, ‘Can’t help falling in love’, ‘Kingston town’ en afsluiter ‘Red red wine’ zorgden ervoor dat het uur dat UB40 kreeg in het programma eigenlijk veel tekort was.

Duran Duran-2Afsluiter Duran Duran was ook goed gekozen qua programmering, daar de band ter ondersteuning van hun laatste plaat ‘All You need is know’ Nederland nog over sloeg. Duran Duran wist de spanning goed op te bouwen. Voorafgaand aan de show werd onder anderen de nieuwste single gespeeld ‘Pressure of’. Deze single, samen met Nile Rodgers die weer helemaal hot is, geeft al wel aan dat Duran Duran niet alleen maar een relikwie is, maar ook nog met haar tijd meegaat. De band met Nile Rodgers stamt nog uit de tijd van Power Station, het samenwerkingsverband van Robert Palmer, Duran Duran en de leden van Chic. Duran Duran liet voordat ze opkwam ook een prachtige instrumentale klassieke uitvoering van ‘A view to a kill’ horen. Dit schepte hoge verwachtingen, want deze uitvoering gaf wel aan dat de muziek van Duran Duran klassiek en tijdloos is, ondanks alle beweringen dat de jaren 80 het minste muzikale decennium is. Duran Duran liet daar met een spetterend begin geen spaan van heel want de start met ‘Wild Boys’ en ‘Notorious’ was groots. Alle twijfelaars in het publiek kreeg ze daarmee dan ook aan hun kant, zodat het park tijdens de set goed vol bleef.

Duran Duran-1

Met de hits ‘View to a kill’, ‘Ordinary world’ en een grootse uitvoering van ‘White lines’ was de show van Duran Duran een passende afsluiting van een middag en avond heerlijk genieten van de muziek in het Zuiderpark. Duran Duran sloot af met ‘Rio’ en zo hebben we deze dag ook ervaren een heerlijk zonnige dag, swingende muziek alsof we heerlijk op het strand van Rio lagen slurpend aan een heerlijke cocktail.

Foto’s (c) Rene Obdeijn, Maxazine.nl

Night at the Park

Deel: