Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, het grootste bevrijdingsfestival van Nederland en Maxazine was erbij.
Dit jaar een jubileum editie, want het festival vindt dit jaar alweer voor de 25ste keer plaats.
Helaas valt het openingsconcert, speciaal georganiseerd voor de oudste festivalbezoekers, enigszins in het water door een dikke regenbui die overtrekt. Gelukkig is het publiek goed voorbereid met regenponcho’s en paraplus.

De jongens va01-MainStreet-Daan_Zwierink-7296n Mainstreet behoren tot de ambassadeurs van de vrijheid en gaan vandaag per helikopter menig bevrijdingsfestival af, tijdens het optreden horen we naast Mainstreet vooral veel gillende tienermeiden. Na 02-JumpnJive-7328vijftien oorverdovende minuten de keuze gemaakt om alvast richting het danstheater te gaan, waar Jump’n Jive ons terug brengt naar de swingende muziek van de jaren 40 en 50. Deze topact weet de sfeer er goed in te brengen, jong en oud gaan met de voetjes van de vloer.

03-Katzenjammer-7379In de middag trekt een enorme onweersbui over het festivalterrein, optredens worden stilgelegd of uitgesteld.
Om het programma niet uit te laten lopen wordt hierdoor het optreden van Katzenjammer, op het hoofdpodium, drastisch ingekort. Katzenjammer mag slechts 1 nummer laten horen aan het doorweekte publiek.

Het veld voor het hoofdpodium is inmiddels helemaal volgestroomd om de Zeeuwse heren van Racoon te zien05-Racoon-7413 en horen. Alle bekende hits komen voorbij, ‘Love You More’, ‘Liverpool Rain’, ‘No Mercy’ en ‘Oceaan’ en het publiek weet ze feilloos mee te zingen.

Ondertussen is het weer stralend weer en is het vijf voor vijf, het moment om, tegelijk met alle bevrijdingsfestivals in het land, stil te staan waar het vandaag om draait, onze vrijheid.

 

07-Skip_and_Die-7491Na het indrukwekkende momentje van bezinning is het de beurt aan SKIP&DIE. In no-time weet deze futurebassformatie de hele tent in beweging te zetten, hier treffen we ongetwijfeld het meest enthousiaste en beweeglijke publiek van vandaag.

Het poppodium Hedon houdt vandaag op het festivalterrein speciale containersessies. Elk uur is er ruimte voor 08-The_Press_AndThePresident-7527een klein groepje mensen die mogen genieten van een exclusief akoestisch optreden in de Hedon container. Welke bands hieraan meedoen is een verrassing, wel zullen de bands die hieraan meedoen ook vandaag op een ander podium hier in Zwolle te bewonderen zijn. Maxazine treft in de container de heren van The Press and The President aan. Met minimale middelen weten de heren hier een ijzersterk miniconcert neer te zetten.

11-The_Common_Linnets-7600In de avond wonen we nog diverse topacts bij, waaronder die van The Tiger Lovemachine, Handsome Poets en The Common Linnets.
Typhoon heeft de eer om dit festival bij het hoofdpodium af te sluiten, Maxazine kiest ervoor om naar een ander podium te gaan om het optreden van The Asteroids Galaxy Tour mee te maken.
Echter treedt hier na enkele nummers een stroomstoring op, waarbij de band zich genoodzaakt voelt om het podium te verlaten.
Na een kwartier is het probleem verholpen en verschijnt de band weer op het podium, het zorgt er helaas wel voor dat de show en het publiek moeizaam op gang komt.

 

Terugkijkend op de dag was Jump’n Jive zeker de meest verrassende act die we gezien hebben, als je de kans krijgt om ze live te zien, zeker doen!
Meest energieke act was ongetwijfeld SKIP&DIE en de grote publiekstrekkers waren duidelijk Racoon en The Common Linnets.
Al met al weer een geslaagde editie van het bevrijdingsfestival Overijssel.

Deel: