Jörgen Raymann staat nog tot eind mei in het theater. Niet alleen, nee, ditmaal samen met rapper Brainpower. Een vreemde combinatie denk je wellicht. Nou, dat vonden wij ook, gingen we bij het tweetal op bezoek. We waren gewoon benieuwd waarom juist Brainpower en Jörgen Raymann, en niet bijvoorbeeld 2 cabaretiers of 2 rappers.

Jörgen Raymann verklaart, “We hadden zin in wat nieuws. Wat gebeurt er als een rapper en een cabaretier op een podium gaan staan? Dat idee.” Brainpower vult aan, “Jörgen en ik zijn al heel lang vrienden. Ik hou van hem. Een Surinamer die ‘Het Dorp’ van Sonneveld zingt en huilt om ‘Les Miserables’.” Jörgen lacht, “En dat zegt een blanke jongen uit Alphen aan den Rijn die idolaat is van Eric B. & Rakim en Run DMC.”

Brainpower werd bekend als rapper en had een megahit met ‘Dansplaat’, en sindsdien wordt de in Antwerpen geboren Nederlander gezien als Nedertopper. We wisten al eerder dat Brainpower best wel grappig kan zijn, maar de vraag is of Jörgen ook kan rappen. “Dat gaan we zien”, aldus Raymann, die direct aangeeft dat ‘Tweeeiig’ niet gaat over de tegenstellingen tussen zwart en wit, “Natuurlijk niet! Dat is zo voor de hand liggend. We gaan natuurlijk wel schaken,” “Waarbij ik win”, komt Brainpower tussenin. “Ja, omdat je wit bent”, grapt Raymann er direct achteraan. Brainpower blijkt echter ook nog steeds rap van tong, “Nee, omdat ik met wit speel! Met dit soort dingen moet ik dus dealen. Gelukkig ben ik wat intelligenter dan Jörgen. Er zal dus ook smaakvol amusement te zien zijn.”

In ‘Tweeeiig’ kunnen we sketches verwachten die geïnspireerd zijn door Snip & Snap, lessen in hiphop, maar ook hoe belangrijk je vader is en hoe bijzonder fans kunnen zijn. Humor genoeg dus, maar hoe hoe zit het met de muziek in de voorstelling? “Goeie vraag”, zegt Jörgen, “Ik maak me daar ook zorgen om. Als ik Brain op tijd uit bed krijg is er kans op muziek. Hij heeft natuurlijk veel mooie tracks op zijn naam staan, maar kennelijk ook een wat oudere wekker”, laat Raymann duidelijk te kennen dat Brainpower het minder nauw neemt met de tijd.

Bij ‘Tweeeiig’ denken we aan een tweeling. Toch weet iedereen dat de twee geen familie van elkaar zijn. De naam is toch niet zomaar gekozen. Jörgen verklaart het als “Een tweeeiige eenling. In onze ogenschijnlijke tegenstellingen blijken we heel dicht bij elkaar te staan. Vrienden voor het leven”, een diepere betekenis lijkt het, maar hij kan het toch niet laten weer wat zand in de ogen te strooien en ons toch met twijfel achter te laten, “En het is natuurlijk het enige Nederlandse woord met 5 klinkers achter elkaar. Dus een klinkende show.”

We moeten het zelf maar eens gaan bekijken…

Foto (c) Raúl Neijhorst

Deel: