Ter promotie van de nieuwe kunstuiting Sargent Place is Spain op toernee door Europa. Sinds eind januari zijn ze op toer, kriskras door Europa van Griekenland naar Duitsland, Hongarije, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en in februari waren ze ook al voor 2 shows in Nederland. De cd werd gefinancierd middels een crowdfunding aktie en Spain weet wat dat betreft hoe de hazen in het huidige muziek tijdperk lopen. Toch is het vreemd dat er geen label is te vinden, die hun platen financiert en groots promoot.

Spain is afkomstig uit California (USA) en brengt al sinds 1995 platen uit die stilistisch zeer dicht bij elkaar liggen. Het drukke toerprogramma staat in schril contrast met de muziek die heerlijk rustig voortkabbelt. Sargent Place voelt als een warm bad slow-core muziek. Heerlijk om in deze hectische tijden gewoon je te laten vervoeren door rust en vakmanschap. Even uit de hectiek treden en je overgeven aan Josh en zijn mannen.

Josh Haden heeft weer een prima band om zich heen weten te verzamelen, die de sound tot in de puntjes verzorgt maar ook niet vergeet dat het om een live optreden gaat. Met name de gitarist was woensdagavond in topvorm. Veel bands willen graag in Paradiso optreden; De status van Spain is echter nog niet zo groot als ze op hun platen waarmaken, en daarom stonden ze geprogrammeerd in de kleine zaal. Maar voor de aanwezigen is dat geen enkel probleem. Deze intieme muziek moet je immers van dichtbij proeven en tot je nemen. Niets beters dan qua setting om er bovenop te zitten in de kleine zaal van Paradiso. Kleinschalig in de grote wereldstad.

De set begint met drie nummers van de nieuwste plaat ‘Love At First Sight’: ‘It Could Be Heaven’ en ‘From The Dust’. Het klinkt direct vertrouwd, ondanks dat het nieuwe nummers zijn. Een prater is Haden niet. Na drie nummers komt er een voorzichtig “Thank You” en pas na het hoogtepunt van de show ‘Nobody Had To Know’ zie je dat de band zich ontspant. Verder is het telkens wat drinken tussen de nummers om niet te hoeven communiceren met het publiek.

‘World Of Blue’ was de eerste plaat van Spain, uit 1995 alweer, en daarmee zette Spain zichzelf op de kaart. Al ruim 20 jaar onderweg met een even trage productie (4 cd’s) als slow-core sound. Echter ook muziek moet ademen en rijpen. Het kunstproces heeft gewoon tijd nodig. Kwaliteit in plaats van kwantiteit in een toch al overvolle release markt. Het gaat om de parels. De oester Spain opende zich vanavond en liet horen dat het een prachtige parel is.

De overige twee leden, Kenny Lyon en Joel Virgel, maken het geluid vol. Bas, gitaar en drums; Meer heeft Spain niet nodig om het publiek 1,5 uur in haar greep te houden. ‘Let your angel’ is een ander hoogtepunt. Het ultralange ‘World Of Blue’, van hun eerste release, is de laatste toegift van de band en een passend einde van een avondje bezinning en geluidsmagie.

Deel: