Festival The Brave vond vorig jaar voor de eerste keer plaats en was meteen een groot succes. Op festivalterrein De Tuinen West in Amsterdam was het singer-songwriterfestival een mooie aanwinst. Om fans van dit genre niet een jaar te laten wachten, presenteert The Brave ook in de winter een aantal optredens. De eerste vond plaats in Paradiso op 29 december met Darla Sinners, Benjamin Winters en Aestrid. Vanavond was het tweede optreden in theater De Meervaart met Malky & Joel Baker.

Cheeses Of Mexico
Deze Nederlandse folk-groove band mag de avond als voorprogramma openen en doet dat met verve. De aanstekelijke muziek wordt vooral door de zanger met veel enthousiasme gebracht. Van hun eerste EP uit 2013 worden wat nummers gespeeld maar het enthousiasme bij het publiek komt toch vooral los bij ‘Caulfield’. Het is de eerste single van hun tweede EP die eind maart uit zal komen. Cheeses Of Mexico kan zomaar uitgroeien tot een vaste kracht in het folk circuit.

Joel Baker
De Brit Joel Baker is een echte singer-songwriter met pure liefde voor zijn vak. Met bassist en elektrisch drummer staat Baker vol zelfvertrouwen te spelen. Al bij het tweede nummer ‘Hot Air Balloon (All I Want Is You)’ krijgt hij de hele zaal mee. Het ongelofelijke plezier wat Joel uitstraalt heeft zeker zijn uitwerking op de zaal. Ook zijn gitaarspel is indrukwekkend, hij bespeelt het met zoveel liefde dat het bijna gitaar strelen wordt. Op deze manier het instrument bespelen is zoals John Mayer er beroemd mee is geworden.

Dat veel bezoekers speciaal voor hem zijn gekomen is inmiddels wel duidelijk. Vooral veel dames staan glimlachend naar de kleine man uit Nottingham te kijken, en hij pakt ze allemaal in met de Kanye West cover ‘FourFiveSeconds’ die hij helemaal eigen maakt. Na publieksfavoriet ‘Every Vessel Every Vein’ is het na krap drie kwartier helaas alweer voorbij. een optreden van Joel Baker is een genot om naar te kijken en heerlijk om naar te luisteren, hoewel de aanwezige dames het waarschijnlijk andersom hadden beschreven.

 

 Malky
Daniel Stoyanov’s en Michael Vajna’s band vormen samen het bandje Malky, wat Bulgaars is voor ‘kleine jongen’. Stoyanov, die in Bulgarije geboren werd en als achtergrondzanger voor Die Fantastischen Vier werkte, ontmoette de Hongaarse keyboardspeler en producer Vajna in Leipzig en ze begonnen samen popsongs te schrijven. Gisteren stonden ze met een volledige band op het podium van de Blauwe Zaal in het theater in Amsterdam-West. “Its the first time in Holland” is een openingszin die wat vreemd klinkt nadat ze twee maanden geleden toch echt op Eurosonic Noorderslag stonden, maar vooruit.

Zijn laatste album Soon is een redelijk succes geworden maar in ons land nog niet helemaal ontdekt. Het album staat vol prachtige funk en soul en om een vergelijking te maken is de overeenkomst met Bo Saris misschien wel de beste. ‘Beautiful Vacation’ maar vooral ‘Whose Order’ zijn nummers die heerlijk wegluisteren met een glas wijn voor de open haard of zelfs in een hippe strandtent hartje zomer. De kwaliteit van de gehele band is piekfijn voor elkaar en het zou zomaar een toevoeging kunnen worden op het affiche van North Sea Jazz 2015.

The Brave heeft zijn naam weer eer aan gedaan door heel dapper grote onbekenden te boeken en toch een zaal vol te krijgen. Het festival was vorig jaar al zo slim om Dotan te boeken en ook dit jaar zal in augustus blijken of de organisatie de krenten uit de singer-songwriterpap weet te vissen.

Festival The Brave zal dit jaar plaats vinden op 15 augustus, wederom op festivalterrein De Tuinen West.

 

Foto’s: ©Kim Balster – Maxazine

 

Deel: