Met haar derde album ‘Shout It Out Loud’ laat Shirma Rouse er geen twijfel over bestaan: dit fenomeen kan zich scharen in het rijtje van zangkanonnen van Nederland. Haar nieuwste plaat is een bruisende zee van soul vol liefde en energie.

Shirma Rouse is zo langzamerhand een instituut in Nederland. Collega’s en fans volgen de Rotterdamse zangeres al langer, maar door haar deelname aan The Voice of Holland is ook het grotere publiek om. En die erkenning verdient ze, want Shirma werkt zich al ruim tien jaar drie slagen in de rondte om haar passie en talent onder de aandacht te brengen. Zo leende ze haar vocalen in achtergrondkoren van grote namen als Anouk, Chaka Khan, Michael Bolton en Wouter Hamel, en stond op ontelbare nationale en internationale podia.

Emotie en intensiteit
Ondanks dat haar eerste twee albums er mochten wezen, bleven ze helaas onder de radar cirkelen. Met haar nieuw verworven status en de kwaliteit op ‘Shout It Out Loud’ moet het raar lopen, wil deze cd geen groter verkoopbereik halen. Shirma’s vocalen druipen uit de luidsprekers. Haar stem is een machtig instrument, geladen met emotie en intensiteit. En hoewel soulcoryfeeën als bijvoorbeeld Aretha Franklin, Chaka Khan of Mary J. Blige doorsijpelen in de zangbenadering en uithalen van Rouse, haar stemkleur is uniek. Daarmee onderscheidt ze zich dan ook van haar collega’s.

Nostalgisch
Op ‘Shout It Out Loud’ put de diva inspiratie uit diverse soultakken. Opvallend daarbij is de nostalgische seventies sound in het merendeel van de nummers. Het groovend georkestreerde ‘Mean Man’ lijkt geïmporteerd uit de Stax-fabriek en ‘Pick Yourself Up’ herinnert aan het betere Atlantic-werk van Aretha Franklin. Luchtig en speels klinkt de discotrack ‘Work For It’ waarmee ze je terugneemt naar de hoogtijdagen van Studio 54. Plaats voor rust is er in het R&B-getinte ‘Struck By’, de meeslepende Motown-pastiche ‘Fool For Love’ en het ontroerende ‘L.O.V.E.’. Vreemde eend in de bijt is reggaetrack ‘Watch Your Back’, maar dat staat los van de kwaliteit die Rouse levert en siert daarom eerder haar veelzijdigheid.

Sappig
Voor de sappige achtergrondkoortjes schakelde Shirma de hulp in van onder meer Michelle Oudeman (Trijntje Oosterhuis), Laise Sanches (Adlicious) en Rob de Nijs (The Voice of Holland). De warme productie van het album – dat tot stand kwam via een geslaagde crowdfunding – was in handen van de Fransman Philippe Scemana. ‘Shout It Out Loud’ is een plaat die dampt en broeit. Hoewel Shirma eigenlijk niks meer hoeft te bewijzen, geeft ze met deze cd toch nog een duwtje. En met die geslaagde actie plaatst de imposante zangeres zich definitief aan de frontlinie van het Nederlandse soulfirmament en is ze een ster in haar eigen recht. (9/10) (Eigen Productie)

Deel: