Thomas Azier, geboren in Leiderdorp ging in 2005 studeren aan de Academie voor Popcultuur, vetrok op zijn 19e naar Berlijn voor wat muziek experimenten. Dit zorgde er voor dat hij in 2012 en 2014 mocht spelen op Eurosonic Noorderslag. Ook schreef en speelde hij mee op een aantal nummers van de Belgische zanger Stromae en stond hij in het voorprogramma van Woodkid. Lang niet gek voor een jongen van 27.

Vanavond staat Azier in het nieuwe Tivoli Vredenburg, in een gloednieuwe zaal, volgepakt met jonge fans. Als voorprogramma staat Yuko Yuko op het podium, een, naar eigen zeggen, nostalgisch-psychopop project. Wat er vooral op het podium staat is een over the top hipster, die er lijkt te staan voor, niets meer dan, het strelen van zijn eigen ego. Pas als de enige dame in de groep een deuntje mag zingen wordt het niveau omhoog gekrikt maar nog steeds is Yuko Yuko iets waar ik niet warm van wordt.

Als dan Thomas Azier het podium op komt staat de zaal helemaal vol. Zonder er ook maar één woord aan vuil te maken begint het duo te spelen. De laatste keer dat ik Thomas Azier live had gezien was als voorprogramma van Woodkid, wat is er veel gebeurd sinds die tijd. Azier heeft iets gedaan met zijn zelfvertrouwen wat er nu op het podium staat is niet de zelfde jongen bij Woodkid, de jongen die zich leek te verstoppen achter zijn synthesizer is nu een geboren entertainer. Azier bespeeld het publiek en de enige manier hoe het publiek kan reageren is met enthousiasme en liefde.

Een uur lang laat Thomas Azier zien wat hij allemaal kan, langzaam, snel, hoog, laag, niets is te gek voor de 27-jarige. Als afsluiter is er een cover van Chris Isaak’s ‘Wicked Game’ op totaal eigen manier vormgegeven met behulp van zijn enige mede bandlid, en dan is het voorbij. De Tivoli Vredenburg huis DJ neemt het over met dansbare ‘90s rock wat er voor zorgt dat de zaal maar heel langzaam leeg loopt. Bijna iedereen blijft nog even een dansje doen.

Thomas Azier heeft mij deze avond blij verrast. Waar ik bang was voor een herhaling van wat ik zag bij Woodkid was dit een Thomas Azier van totaal andere orde. Vernieuwend en niet bang om dingen uit te proberen, de Berlijnse invloeden zijn duidelijk te horen en dat is fijn.

Afgelopen vrijdagavond 23 oktober stond Thomas Azier ook op het podium van de Effenaar te Eindhoven.
Bekijk hieronder een fotoverslag van Azier’s optreden in de Effenaar te Eindhoven.

Foto’s (c) Kim Balster/Maxazine

Deel: