Vanavond ben ik aanwezig bij de presentatie van het debuutalbum ´Funambulism´ van de nog relatief jonge band Lady Dandelion. Het duo project bestaat uit violist Sietse van Gorkom en zangeres en toneelschool studente Kirsten Berkx. Sietse heeft jarenlange ervaring als violist in bands als Mark Lanegan, The Kyteman Orchestra en bij Janne Schra. Na enige tijd op zoek te zijn geweest naar een tekstschrijver en zangeres, kwam Kirsten op zijn pad. Hun samenwerking mondde uit in een twintigtal songs met triphop beats en melancholische thema´s als liefde, vallende engelen, eenzaamheid en “living on the edge”.

Bij binnenkomst in Odeon is het podium helemaal volgebouwd met stoelen en instrumenten, en loopt de zaal vol met bekenden en familie. Iets na half negen komt de gehele band op, bestaande uit drummer Gregory Pataca, basgitarist Freek Cerutti, gitarist Ulrich de Jesus, trompettist Sybren van Doesum, keyboardspeler Jarno van Es, en een viertal strijkers. EN natuurlijk zangeres Kirsten en violist Sietse zelf. Mooi gekleed in bij elkaar passend turquoise, en Kirsten op witte hoge hakken, die halverwege het concert uitgaan. Een albumpresentatie wil meestal zeggen dat iemand Sietse en Kirsten een eerste exemplaar van hun CD aanbiedt, maar dit keer is er een originele draai aan gegeven: Kirsten geeft haar eerste exemplaar aan de moeder van Sietse, en Sietse geeft zijn exemplaar aan de moeder van Kirsten, leuk!

De avond in een notendop beschreven: de stem van Kirsten is loepzuiver, zeer prettig om naar te luisteren en doet mij denken aan die van Noémie Wolfs van de Belgische band Hooverphonic. Er is ruimte voor een vioolsolo van Sietse en het indringende trompetspel van Sybren is veelvuldig te horen, waarbij hij meermalen een demper gebruikt. De songs ‘Icarus’, ‘Paper Rain’ en ‘Tightrope’ zijn heerlijk om naar te luisteren en hebben veel overeenkomsten met de songs van trip-hop grootheden als Portishead en Massive Attack. Het meer ingetogen nummer ‘Ask me to love you ’ bezorgt mij kippenvel en maakt dat de zaal muisstil staat te luisteren.

Het album ‘Funambulism’ ligt sinds vandaag, 27 oktober, in de winkels.

Foto’s (c) Armelle van Helden/Maxazine

Deel: