Bibelot te Dordrecht staat in het teken van een avondje Iron Maiden. Een akoestische ode aan het grote Iron Maiden. Is dit het zoveelste cover-bandje? Nee, bij lange na niet. Dit is een cover-project waaraan gerenommeerde muzikanten deelnemen. Vanavond was er een killer bezetting met voor de zang Damian Wilson (Threshold), gitarist Tom Sikkers (Daybroke), bassist Joey Bruers (Up the Irons), drums Dirk Bruinenberg (Place Vendrome) en op de piano Huub van Loon (Dearworld)

Maiden United start als een project op initiatief van Joey Bruers naar aanleiding van de Nederlandse Iron Maiden fanclubdag. Wat daar begint als een eenmalig optreden leidt tot meer en meer optredens en inmiddels al twee albums, ‘Mind The Acoustic Pieces’ (2010) en ‘Across The Seventh Sea’ (2012). Tijdens het optreden kondigt zanger Damian Wilson het derde album aan voor de zomer van 2015.

Maiden United is echter geen traditionele coverband. De nummers worden niet klakkeloos nagebootst. De nummers zijn uitgekleed en er is een eigen invulling aan gegeven. Dat is best gedurfd aangezien de legendarische Maiden songs (veelal meer dan 25 jaar oud) door de fans gedroomd kunnen worden. Klassieke nummers met een eigen invulling en accenten, waardoor er een complete andere sfeer ontstaat. ‘Children of the Damned’ wordt getransformeerd naar een fantastische gevoelige ballad. Kippenvel tijdens het acappella intro van ‘Revelations’. Krakers zoals ‘Only the Good die Young’, ‘2 Minutes to Midnight’, ’22 Acacia Avenue’, ‘Wasted Years’ en ‘The Evil That Men Do’ worden op eigen wijze gebracht.

Wat een gouden strot heeft Damian Wilson. Een compleet ander stemgeluid dan Bruce Dickinson. En als Bruce fan, moet ik zeggen .. dat Bruce hier jaloers op kan zijn. Maiden United neemt het aanwezige 250 koppig publiek mee naar oudere tijden in een nieuw jasje. Een band die goed op elkaar is ingespeeld en waar het plezier en vooral de spontaniteit vanaf druipt. Dit is een concert met een ziel en sfeer. Er is interactie met het publiek, waar Damian en Joey uitstekend mee om weten te gaan.

Voor iedereen die deze tour van Maiden United gemist heb… je hebt echt wat gemist. Voor een verrassende entrée van 14,50 euro (ja, normale prijzen bestaan nog) heeft het publiek een bijna 2 uur durende show gehad. Door de intensiteit die het spelen vergt geeft de band normaal geen toegiften, maar vanavond was er geen ontkomen aan. Het enthousiaste publiek werd beloond met ‘Die With You’re Boots On’. Maiden United … chapeau!

Foto’s (c) Dirk van den Heuvel/Maxazine

Deel: