Op de zwoele zaterdagavond van 19 juli trad het Phil Bates Acoustic Trio op in het Brunssumse Open Lucht Theater. Omgeven door de fraaie bosschages van het Vijverpark en niet gehinderd door verkeersgeluiden is dit onlangs gerenoveerde openlucht-theater een oase van rust. In samenwerking met Muziek-Agenda wist de organisatie het Phil Bates Acoustic Trio naar Brunssum te halen en zij zijn de start van wat, mogelijk, een lange rij van optredens in dit theater zal gaan worden.

Met hen lijkt de zomer eindelijk te beginnen, want na 3 min of meer verregende festivals op rij, blijft het vanavond vrijwel droog. Als nood scenario had men het cultuurpodium De Brikke Oave achter de hand, maar zo ver kwam het gelukkig niet. Op een vredelievend spatje regen na, dat schuchter neerdaalde, bleef het droog en kon het publiek onder ideale omstandigheden genieten van de heerlijke muziek die in de ambiance van het openlucht- theater volledig tot zijn recht kwam.

De naam Phil Bates zal niet bij iedereen een lampje doen branden, maar bij de fans van the Electric Light Orchestra (ELO) wel bekend in de oren klinken. Deze legendarische rockband was in de mid zeventiger en tachtiger jaren met 17 Top-40 hits niet uit de hitparades weg te slaan. Na het vertrek van Jeff Lynn werd Phil Bates de zanger van deze wereldband, die daarna omgedoopt werd tot ELO Part II. Phil was voor de achtergelaten bandleden geen onbekende. Met zijn toenmalige band Trickster tourde hij meer dan eens als supportact met ELO. Nu brengt hij in afgeslankte vorm met zijn akoestische trio deze hits opnieuw tot leven.

Om een intiemere sfeer met het publiek te creëren heeft het trio er voor gekozen om direct voor het publiek op te treden en niet op het oorspronkelijke podium dat door een smal stuk vijver van de tribunes gescheiden wordt. De orkestrale muziek van ELO speelt heden ten dage nog steeds tot de verbeelding, ook al wordt het tegenwoordig als classic-rock betitelt. De songs waren/zijn zo sterk, dat je niet perse een heel orkest nodig hebt om deze hits te vertolken. Dat bewijst het Phil Bates Acoustic Trio op deze avond.

Het trio dat naast Phil uit zijn vrouw Josephine (keyboard) en Susanne Filep (viool) bestaat, opent hun ruim 2 uur durende show met ‘Ain’t No Love’. Uptempo gaat het verder met ‘Rock ’n roll is King’ waarna een prachtige uitvoering van ‘Can’t Get It Out Of My Head’ volgt. Hierbij valt op hoe mooi de stemmen van het trio met elkaar kleuren. De eerste set is zeer variatie rijk en bevat naast ‘Showdown’ ook populaire songs als ‘Thunder’ (Fleetwood Mac) en ‘Norwegian Wood’ (Beatles). Voor grote hilariteit tijdens ‘Showdown’ zorgt een groep ganzen, die op weg naar hun slaapplaats over het podium marcheert, om daarna in de vijver te plonzen.

Ook de tweede set die met ‘Superstition’ geopend wordt kent veel variatie en daarbij is een glansrol weggelegd voor violiste Susanne Filep. Eerst met het door haar geschreven ‘Phoenix’ en later met ‘Czardas’. Ook op de lijst een fraaie uitvoering van ‘Before You Accuse Me’ (Bo Diddley) en als vreemde eend in de bijt het door Josephine gezongen ‘I Will Dance’ van Katzenjammer. De ELO songs kunnen echter toch op het meeste applaus rekenen. ‘Midnight Blue’, Confusion’, ‘Livin’Thing’, ‘Don’t Bring Me Down’ en ‘Hold On Tight’ worden dan ook luidkeels meegezongen.

Het trio heeft er zin in vanavond, waardoor de show al gauw 40 minuten uitloopt en zij sluiten na een staande ovatie af met de toegift ‘Ain’t No Sunshine’. Het trio neemt na deze zeer geslaagde show alle tijd om nog een praatje met de fans te maken waarna iedereen met een meer dan tevreden gevoel huiswaarts keert. Het openlucht-theater bleek zijn renovatie meer dan waard te zijn en heeft deze ouverture met glans doorstaan. Zij die er niet bij waren krijgen hopelijk nog genoeg kansen om dit zelf te ondervinden, want dat het niet bij dit ene concert zal blijven is wel duidelijk!

Foto’s (c) Harm Lutke/Maxazine

Deel: