De Nederlandse avantgarde- impro- punkband The Ex is de laatste tien jaar geobsedeerd door Ethiopië, en dan vooral de Ethiopische muziek. De groep is er diverse malen op tournee geweest en nodigt regelmatig bands uit Ethiopië uit om te touren in Europa. Op vrijdag 20 juni a.s. brengt The Ex de Ethiopische groepen Fendika en Circus Debre Berhan mee naar de Oefenbunker in Landgraaf.

Wie het The Ex Festival heeft bezocht afgelopen maart heeft ze niet kunnen missen.Fendika bracht heel Paradiso aan het dansen op hun energieke en aanstekelijke muziek en met hun ongelooflijk virtuoze en opzwepende dans. Dit vijftal heeft dan ook twee topdansers in de gelederen: Melaku Belay en Zinash Tsegaye, die beide ontzettend getalenteerd zijn in onder meer het karakteristieke schouderdansen, de eskesta. Dit alles op een uitbundige muzikale basis van kobero (drums), masinko (1-snarige viool) en zang.

Tijdens een deel van de show wordt Fendika bijgestaan door de stuwende muziek vanThe Ex, al 34 jaar een boegbeeld van de Nederlandse undergroundscene en sinds een jaar of 12 de ‘evangelisten’ van de Ethiopische muziek; en door Circus DebreBerhan, een groep van acrobaten, jongleurs en dergelijke, waarin talentvolle gehandicapte en dove artiesten figureren. Bijzonderder krijg je het niet gauw.

Deel: