Jyoti Verhoeff en haar muzikale compagnon Maya Fridman weten, ondanks dat zij nieuwkomers zijn, toch al een groot publiek te bekoren. Samen nodigen zij de luisteraar uit in een wereld van verbeelding, vol magie, licht en donker, betovering en van wonderen zowaar. Op 27 juni presenteren ze, samen met compleet symfonieorkest en een koor, haar debuut album in de grote zaal van Paradiso.

Nederland is een nieuw talent rijker. Jyoti Verhoeff is niet zomaar een talent, maar een bijzondere persoonlijkheid, die met haar magische klanken het publiek weet te betoveren. In 2012 was het releaseconcert van Jyoti’s eerste EP Phoenix in de Theaterzaal van de Melkweg al volledig uitverkocht! In 2013 stond zij samen met Maya in de Finale van Mooie Noten (competitie voor singer-songwriters) én waren zij Finalist van de Grote Prijs van Nederland. Daar ontvingen zij de Prijs voor Beste Muzikant; deze ging naar Maya Fridman voor haar bijzondere bijdrage op cello en vocalen. Het duo gaf diverse concerten in Nederland, maar ook in Duitsland deden ze al twee succesvolle tournees, in het voorprogramma van de band Faun.

Jyoti en Maya bársten zowat van inspiratie. Vandaar dat het debuut album Riven – Full Moon / Dark Moon ook meteen een dubbelalbum is geworden. Beide schijven zijn opgenomen in de legendarische Wisseloord studio’s in Hilversum en zijn gemasterd door de meervoudig Grammy- en TEC Awards winnaar Darcy Proper. Een aantal van de songs zijn gebruikt voor De Nieuwe Wildernis – In Dialoog met de Natuur, de verdiepende multimedia productie bij de film, waarin onder andere astronaut André Kuijpers vertelt over het belang van de natuur en de Oostvaardersplassen.

CD 1 Full Moon bevat 13 intense composities, gecentreerd rond de majestueuze Steinway vleugel, met hartstochtelijke klanken van de cello en intrigerende zang. Dark Moon (CD 2) bevat meer orkestrale nummers, met strijkers, koren en een vleugje moderne elektronica. De twee CD’s samen vertegenwoordigen de balans tussen licht en donker, dag en nacht, het in- en uit onze ademhaling; ze zijn volledig elkaars tegengestelden, maar toch onafscheidelijk met elkaar verbonden…

Wat Jyoti als componiste misschien ook anders maakt dan andere singer/songwriters of pianisten, is dat zij geboren is met een visuele beperking. Hierdoor is zij van jongs af aan al sterk gefocust op geluid en op de betekenissen die geluiden kunnen overbrengen. Desondanks, of misschien juist hierdoor, ontwikkelde Jyoti een heel eigen stijl van spelen. Jyoti en Maya voelen elkaar zo goed aan, dat er geen afspraken of communicatie nodig zijn voor een juiste timing; het gaat helemaal vanzelf, alsof ze samen één zijn. Jyoti’s bijzondere, amber-achtige stem geeft intensiteit en diepgang en combineert heel goed met de heldere transparantie van Maya’s tweede stem. Door de lyrische, emotionele en vaak minimalistische melodieën wordt de muziek van Jyoti Verhoeff vaak met geassocieerd met filmmuziek.

De presentatie van Riven – Full Moon / Dark Moon is op vrijdagavond 27 juni 2014 in de grote zaal van PARADISO, Amsterdam. Jyoti en Maya zullen deze avond worden bijgestaan door het Sypmhony Orkest Midden Holland én een heel koor. Onder leiding van gerenomeerd dirigent Ghislain Bellefroid wordt het een unieke live performence, waar ruim 60 mensen aan meewerken. Alsof het nog niet genoeg is, zullen van EMS Films ook nog bijzondere time-lapse videoprojecties uit de zeer succesvolle film De Nieuwe Wildernis worden vermengd met het concert… Al met al belooft het een spectaculaire avond te worden, vol magie, dromen en werkelijkheid, contrasten en vooral: intense muziek!

Deel: