Slechts 17 jaar is ze nog maar. Maar in het afgelopen jaar heeft de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, alias Lorde, behoorlijk naam gemaakt met haar grote hit ‘Royals’ en het debuutalbum ‘Pure Heroine’. Twee Grammy’s inmiddels op zak, en de eer dat niemand minder dan Bruce Springsteen haar grote hit coverde. Deze avond gaf ze in de Ronda zaal van TivoliVredenburg haar eerste concert op Nederlandse bodem, waarvoor de verwachtingen toch aardig hoog gespannen waren.

Als support act trad Nick Mulvey op. Ook niet de minste, gezien zijn hoge nominatie op de Sound of 2014 lijst van de BBC. Maar natuurlijk wel wat anders dan Lorde. Enkel op gitaar op het podium verzorgde hij een half uur het voorprogramma. En ondanks dat hij totaal iets anders bracht dan wat er na hem kwam, speelde hij zijn liedjes perfect. En ook zijn enthousiasme naar het publiek toe liet hij ruimschoots blijken. Over 2 weken staat hij opnieuw in Utrecht in Tivoli de Helling.

Rond 21:00 zien we twee bandleden achter het grote gordijn op het podium verdwijnen. De tonen van ‘Glory and Gore’ worden ingezet, en Lorde loopt vervolgens onder luid gejuich het podium op richting haar microfoon. En gelijk zet ze een bepaalde sfeer neer als ze druk met haar lange haar alle kanten op schut terwijl ze zingt. Waarna het grote gordijn achter haar verdwijnt, en we de andere twee bandleden zien. Een drummer en een toetsenist achter keyboard en laptop.

Want er moet wel bij gezegd worden dat er duidelijk het één en ander uit een doosje kwam. Maar toch werd het geen routine show. Gezien Lorde zelf overduidelijk wel live zong. Zo’n beetje alle nummers van haar debuutalbum komen voorbij. Plus tussendoor een aardige cover van ‘Swingin Party’ van The Replacements.

Het publiek blijkt gelukkig niet alleen maar voor haar twee hits te zijn gekomen. Waardoor ook nummers als ‘Buzzcut Season’ en ‘Ribs’ even enthousiast worden ontvangen. Een enkele keer zegt Lorde iets tegen haar publiek. Hoewel je kunt afvragen of ze echt Utrecht bedoelde met haar verhaal dat ze altijd ervan had gedroomd om deze plaats te bezoeken. Maar voor de rest weet ze wel haar eigen enthousiasme over te brengen bij het publiek.

Heel slim uitgekiend was natuurlijk dat ‘Royals’ tegen het einde van het anderhalve uur (heel lang duurde het niet) voorbij kwam. Met mooie belichting erbij. Waarna haar andere grote hit ‘Teams’ voorbij kwam. Hoewel dat nummer helaas iets te lang werd uitgesponnen. Plus een verkleedpartij van Lorde die terug het podium op liep in een goudkleurige jurk, en een confettikanon. Het was iets te veel voor een zaal als de Ronda. Maar misschien werkt het de volgende keer in een Ziggo Dome beter?

Met ‘A World Alone’ komt er een einde aan het eerste concert van Lorde in Nederland. Die al met al ook live haar verwachtingen waar maakt. En nu maar hopen dat dit talentvolle meisje met catchy liedjes geen volgende Miley Cyrus of Lady Gaga wordt, maar gewoon Lorde blijft.

Foto’s (c) Hans Kreutzer/Maxazine

Deel: