Spektakel keert terug naar Festival Mundial. Dit keer afkomstig uit Mexico in de vorm van The Ritual Ceremony of the Voladores. Een 20-meter hoge paal en een windmolen torenen op 27, 28 en 29 juni boven het festivalterrein uit waaraan Mexicaanse acrobaten een rituele dans zullen opvoeren. In november 2013 reist creatief directeur Erwin Schellekens af naar de Mexicaanse hoofdstad om acts te spotten voor Festival Mundial. In samenwerking met Carlos Becerra (Independent Recordings), een Mexicaanse festivalorganisator en eigenaar van een platenlabel, is een spectaculair programma samengesteld. Denk niet aan sombrero’s en sambaballen, maar aan puike Mexicaanse surfy, rockabilly en de op punk geïnspireerde muziek van Los Elasticos. Deze band brengt niet alleen muzikaal maar ook visueel geweld met zich mee met hun op Lucha Libre gevechten geïnspireerde outfits. Singer-songwriter en Grammy winnares Carla Morrison zorgt met gevoelige nummers voor een rustiger tegenwicht. DJ Klang laat je niet onbezweet met de Latin sound en groove van zijn unieke elektronische muziek.

Kleurrijk stunt- en vliegwerk wordt tentoongesteld door de groep Voladores. In de lucht aan een enorme mast en aan de wieken van een houten windmolen. De rituelen van de Voladores zijn van pre-Spaanse origine. Dance of the Voladores is een dans opgevoerd in de top van een 20-meter hoge mast. De vier elementen en de vier windstreken spelen een belangrijke rol in deze dans. De dansers worden gedurende het complete optreden ondersteunt door het rituele nummer waardoor ze een dialoog voeren met de elementen van de groene wereld en de bovennatuurlijke wezens. Dance of the Guaguas kent een vrolijke climax en komt voort uit het moment waar de vier dansers, gelokt door de fluit en de drums van Caporal, in de lucht draaien terwijl ze vastgebonden zijn aan de wieken van de houten windmolen volgens traditionele technieken.

De vrijdagavond in de Wagenmakerij staat geheel in het teken van Mexico. Onze Mexicaanse vrienden trekken daarnaast ook de stad in en zullen zowel daar als tijdens het festival hun kunsten laten zien. Niet alleen op het festivalterrein besteed Festival Mundial extra aandacht aan Mexico. De Mexicaans-Duitse kunstenares Talissa Mehringer gaat als Artist in Recidence gedurende de hele maand juni grote muurschilderingen maken in de binnenstad.

Het vrijdagavond-programma More Mexico! vindt op 27 juni van 20:30 – 01:00uur plaats in de Wagenmakerij en kost 7,50 euro. Festival Mundial vindt plaats op 27, 28 & 29 juni 2014 in de Spoorzone Tilburg. Een 3-dagen kaartje voor Festival Mundial kost 30,00 euro, 2-dagen Festival Mundial kost € 27,50 en je betaalt € 17,50 euro voor één dag. Drie overnachtingen op de Mundial City Camping kost € 37,50 p.p.p.n. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Ben je van plan om naar Festival Mundial te komen, koop dan op tijd je kaarten. Er is een beperkte capaciteit en Festival Mundial 2013 was volledig uitverkocht.

Deel: