Kolassa, Mick Michissippi Mick_cAls je in Memphis over Beale Street loopt dan is de kans groot dat je Mick Kolassa ergens ziet spelen. De ene keer als hij zelf is ingehuurd om ergens te spelen en de andere keer speelt hij gewoon met iemand anders mee. Hierdoor heeft hij in de loop van vele jaren een flinke vriendenkring opgebouwd en het is niet zo vreemd dat een ‘who is who’ aan artiesten hem begeleiden op zijn debuut-cd “Michissippi Mick”.

We zien hier zanger/gitarist Jeff Jensen, die de cd ook produceerde, Bill Rufino op bas, Doug McMinn op drums en Chris Stephenson op orgel. Daarbij doen ook nog Brandon Santini en Eric Hughes (harmonica), Victor Wainwright (piano), Reba Russell en Redd Velvet (zang), Dedrick Davis (trompet), Danny Banks, Ted Todd en Preston McEwan (achtergrondzang) en James Cunningham (percussie) mee.

Van de twaalf nummers zijn er, volgens Kolassa, 7,5 door hem zelf geschreven en 4,5 zijn covers. Een ervan, “New Beale Street Blues” is namelijk is namelijk deels cover en deels zelf geschreven. Dat is de opener van de cd en het is een vrolijke Deltablues, akoestisch en vlot, en verhaalt over wat er zich zo al op Beale Street afspeelt. Dan volgt het rockende “Blues All Around You” met hoofdrollen voor Stephenson en Jensen, waarbij vooral laatstgenoemde lekker te keer gaat op zijn gitaar. Er volgen drie covers. Te beginnen met het overbekende “The Letter”, dat hier in een prachtige slowblues/gospeljasje wordt gestoken. Verder gaat het met Cab Calloways “Reefer Man” en Little Miltons “Blues In The Night”, dat wordt opgesierd met de trompet van Dedrick Davis.

Mijn favoriete nummer is “Burned That Bridge”, een lekkere stamper. Het heeft een leuk instrumentaal tussenstuk, waarin alle muzikanten een stukje mogen soleren, voordat Santini met zijn harmonica de boel weer rechttrekt. “Land Of The Crossroads” is een prima weergave van de blues uit Mississippi. Dan volgt de slowblues “Baby’s Got Another Lover” met mooi gitaarwerk van Jensen. “Blowtorch Love” en “WPD” zijn dan weer vrolijke uptempo nummers. “Time Ain’t On My Side” gaat over het ouder worden en heeft een aantal fraaie solo’s van Santini en Wainwright. Als afsluiter heeft Kolassa gekozen voor de Jimmy Rodgers-cover “Mississippi River Blues”, dat hij al ruim veertig jaar speelt.

BarnOwlBlues vindt “Michissippi Mick” een fantastische cd. Mick Kolassa heeft uitstekende muzikanten om zich heen verzameld en met Jeff Jensen een eersteklas gitarist en producent binnengehaald. De songs worden goed vertolkt, zijn gevarieerd en ze zijn duidelijk met veel plezier opgenomen. Kolassa heeft bovendien een heldere en duidelijke stem. De opbrengt van deze cd gaan volledig ten goede aan The Blues Foundation, die het zullen besteden aan de projecten The HART Fund en Generation Blues. De cd kan via de website worden besteld. (9/10)(Swing Suit Records)

Deel: