Vanmiddag om 12 uur was het zover, tijdens de feestelijke perspresentatie in poptempel Paradiso Amsterdam werd de line-up van Pinkpop 2014 bekendgemaakt. Al weken gonsde het van de geruchten dat het Jan Smeets mogelijk gelukt zou zijn de Rolling Stones te strikken. Hoewel vanochtend al op de eigen app van de band in het tourschema te lezen was dat zij op zaterdag 7 juni Pinkpop zouden aandoen was er toch nog de nodige onzekerheid.
Presentatie vanmiddag was in handen van Giel Beelen, die ook tijdens het festival weer aanwezig zal zijn om met de drie-eenheid 3FM, 3voor12 en Nederland 3 via radio en televisie verslag te doen van Pinkpop 2014. Op het programma van vanmiddag staan de uitreiking van de Jan Smeets Award, bekendmaking van de line-up van Pinkpop 2014 en optredens van een 4-tal bands die ook op het festival zullen optreden.

Opener van de middag is de winnaar van de Limburgse provinciale bandwedstrijd Nu Of Nooit, de Limburgse band Les Djinns. Daarmee wonnen ze onder andere de openingsspot op Pinkpop. Bassist/Toetsenist Joris Schreurs was bovendien in een van de voorronden al uitgeroepen tot ‘beste muzikant’. Vandaar dat Giel na een kort gesprek met zanger Ruud Versteden ook Joris nog even aan het woord liet.

Vervolgens maakt Jan Smeets na een spectaculaire opkomst (…) de winnaar van de jaarlijks uitgereikte Jan Smeets Award bekend: de Popronde. Een landelijk reizend festival dat aan nog onbekende bands de mogelijkheid biedt zich te presenteren buiten hun eigen regio en tour- en speelervaring op te doen. Jan reikt de bijbehorende cheque van 20.000 euro uit aan 3 vertegenwoordigers van de organisatie.

Dan is het de beurt aan het uit Londen afkomstige The Boxer Rebellion om de aanwezigen met een tweetal nummers te vermaken. Twee nummers is natuurlijk veel te weinig, maar de tijd is helaas beperkt. Halverwege vorig jaar nog voornamelijk gezien als grote belofte voor de toekomst beginnen deze heren die belofte al aardig waar te maken. Zanger Nathan Nicholson laat weten dat ze volgende week de studio in zullen gaan om een nieuw album op te nemen, dus goede kans dat ze straks op Pinkpop vers werk kunnen laten horen.

De line-up van zaterdag 7 juni:
Les Djinns – Bastille – Ed Kowalczyk – Epica – Flogging Molly – Haim – Joe Bonamassa – White Lies – John Mayer.
Hoewel John Mayer natuurlijk een prima headliner is en Smeets meldt dat Ed Kowalczyk begeleid zal worden door een 50-koppig orkest blijft de vraag, gezien de geruchten van de afgelopen weken, of dit het dan is voor de zaterdag. Dan gaat de telefoon. Leon Ramakers van MOJO meldt aan Jan Smeets dat The Rolling Stones inderdaad zijn bevestigd, waarmee de zaterdag een dubbele headliner krijgt. De Stones zullen om 21:00h te beginnen dus het wordt een volledige show van 2 uur.

Om de zinnen te verzetten treedt nu Epica op met een acoustische set, waaronder de primeur van een gloednieuw nummer . Dreamscape zal uitkomen op het nieuwe album Quantum Enigma waarvan de release op 30 april zal plaatsvinden.

De line-up van zondag 8 juni:
North Mississippi Allstars – Portugal, The Man – Twenty One Pilots – The Boxer Rebellion – John Newman – Limp Bizkit – Rudimental – Paolo Nutini – Robert Plant & The Sensational Spaceshifters – Chef Special – The Kooks – Ed Sheeran – Editors – Arctic Monkeys.
Maandag 9 juni:
Clean Bandit – Ghost – Bombay Bicycle Club – Gogol Bordello – Jett Rebel – Kodaline – Stromae – Jake Bugg – Arcade Fire – Mastodon – Rob Zombie – Avenged Sevenfold – Biffy Clyro – Metallica.
Een relatief hoog metal-gehalte op deze laatste dus, zeker gezien het feit dat metal volledig ontbrak op de 2013 versie.

Jan Smeets geeft nog aan dat dit niet alles is, er ontbreken nog 3 bands dus aan iedere dag zal nog 1 naam worden toegevoegd. Bovendien zal er dit jaar een vierde podium zijn, waarop nóg 9 bands acte de présence zullen geven. Verdere essentiële informatie is dat dagkaarten (incl. kosten) 75 euro zullen gaan kosten, weekendkaarten 175 euro, en dat de prijs van het bier onveranderd 2,50 euro per 25 cc zal zijn.

Na een moment waarop Jan Smeets vragen beantwoordt is het aan Jett Rebel om het podium over te nemen en dat doet deze band, die door Giel wordt aangekondigd als dé band van het moment, met verve. Jett Rebels funky sound is een prima afsluiter voor deze presentatie.
Pinkpop 2014 heeft een uitstekende line-up, we kijken ernaar uit!

Fotografie: Kim Balster
Kaartverkoop begint aanstaande zaterdag 15 maart via de reguliere kanalen: www.ticketmaster.nl en www.livenation.nl.

Deel: