Eendarcht festival posterHet Eendracht Festival is het gratis Rotterdamse showcase festival dat twee keer per jaar een podium biedt aan creatieve Rotterdammers. Samen willen zij de binnenstad meer leven inblazen. De volgende editie is op donderdag 27 februari. Dan laten meer dan 100 Rotterdamse (muziek) acts, kunstenaars, organisaties en ondernemers, verspreid over 13 locaties op en rond het Eendrachtsplein zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft.

Festivallocaties
Het Eendracht Festival vindt plaats op de volgende locaties: Rotown, WORM (kelder), WORM (grote zaal), Vibes, Bar3, Sijf, Club Laxx, Zondebok en ’t ZwarteSchaap, House de la Paans, Hostel Downtown010, RACH, de Coffee Company én op en rond het Eendrachtsplein.

Hosting organisaties
De creatieve sector in Rotterdam ging de afgelopen jaren een enorme metamorfose door. Gepassioneerde, veelal bottom up initiatieven, gericht op een specifieke groep/scene staken een voor een de kop op. Doordat de meesten zo op een bepaalde scene gericht zijn, zijn ze niet altijd even zichtbaar voor buitenstaanders. Het Eendracht Festival brengt deze verschillende scenes en initiatieven bij elkaar.

Elke locatie op het festival wordt door een partij gehost die een bepaalde scene vertegenwoordigd. Zo kun je dansen in Rotown op de indie programmering van Bermuda Square. Daarnaast, in Bar3, host Woorden Worden Zinnen een dicht/spoken word locatie. Je kunt streetart van TelmoMiel en Manish bewonderen op de Nieuwe Binnenweg, onder muzikale begeleiding van DJ de la Paans & Friends in House de la Paans. Voor de beste lokale bass en hiphop kun je terecht in WORM. BoomDox neemt in de bovenzaal de hiphop programmering voor haar rekening. In de kelder van WORM laat Hybrid Kids je voelen wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bass-music zijn.

In Sijf kun je genieten van de mooiste liedjes van Rotterdamse singer-songwriters, gepresenteerd door Le Café Musical. Voor de groovy sounds moet je bij het All Eyes On podium in RACH (op skate park Westblaak) zijn. Cloudhead verandert Vibes in een underground punkhol, De Likt presenteert live-electronica acts in Hostel DownTown010 en Miki Autar laat in Club Laxx zien waar de Rotterdamse dance scene voor staat. In de Zondebok en ’t ZwarteSchaap host 3voor12 pop/rock bands. In de Coffee Company host The Beatmakers Union een sessie met de beste beatmakers van Rotterdam. Een groep beatmakers krijgen daar één uur de tijd om een track te maken, op basis van een sample die aangeleverd is door één van hun eigen (internationale) helden.

Buitenprogramma
Ook buiten gebeurt van alles. Festimarkt host in samenwerking met De Nieuwe Lichting haar eigen area op het Eendrachtsplein. Daar zijn uiteraard leuke eet- en drinkgelegenheden, maar er zullen ook creatieve Rotterdammers gepresenteerd worden. Zo is Sober Industries bezig met een mooie visuale verrassing voor op het plein, zijn er Pop-up optredens van De Nieuwe Lichting en vertoont Rotterdam I Love You video-testimonials op de gevel van de Coffee Company. Ook tussen de verschillende locaties in, laten verschillende Rotterdamse initiatieven zichzelf zien. Zo worden er in metrostation Eendrachtsplein akoestische sessies van verschillende bands gefilmd door Kejje Dat Nie Horen Dan? en kun je kijken naar de visuals van Buitengewoon en de live graffiti van Hybrid Kids.

De organisatie van het Eendracht Festival wil aan iedereen laten zien wat Rotterdam te bieden heeft. Daarom zijn alle locaties gratis toegankelijk.

Eendracht Festival
Datum: Do 27-2-2014
Tijd: 17:00 – 05:00 uur (tijden verschillen per locatie)
Entree: Gratis

Foto (c) Malina Spoor

Deel: