diggydex-doiturselfQua hiphop heb je in Nederland twee stromingen; De hardcore, waar geen touw aan vast te knopen is, rijmloze teksten zonder enige vorm van regelmaat, vaak puur om te shockeren, en de melodieuze rhymsters met teksten die maatschappelijke thema’s aangrijpen en levenslessen op muziek zetten. Diggy Dex is er zo één die in die laatste categorie valt. Het vierde album intussen van de Amersfoorter is een echt ‘Do It Yourself’-project. Het album van Koen Jansen, ofwel Diggy Dex, is dan ook in grote lijnen door de rapper zelf in elkaar gezet, van schrijven tot arangementen, en van het rappen tot aan het produceren.

Het album begint na een spoken word van schrijver James Baldwell met het autobiografosch gebrachte ‘Leeg’, dat direct de sfeer van het album weergeeft. Diggy Dex is volwassener geworden, maar probeert, in tegenstelling tot de fout die verschillende rappers na enkele albums, toch de positieve trend vast te houden. En dat lukt de rapper vooralsnog goed.

Maatschappelijke thema’s worden nog steeds duidelijk gebracht. Een van de hoogtepunten van de plaat, ‘Cirkels’, brengt dan wel het dramatische verhaal over misbruik, mishandeling, wraak, maar ook de samenkomst van de twee hoofdrolspelers van de track; de rapper komt hierin met de trompet van Wouter Hakhoff (B-MovieOrchestra/Def P & Beatbusters en winnaar publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland) samen op een manier die zwaar doet denken aan Kapabel. En laat diens ‘Avonduren’ nu eens het beste hiphopalbum van de laatste 20 jaar hebben afgeleverd…

Ook nummers als ‘Kleine mannen worden groot’ (een ode aan de nieuwgeborenen en de vaders), ‘De maat der dingen’, een showoff-nummer met meer samples door DJ DNS dan Dex’s zelf zou kunnen verzinnen en tracks als ‘Jongen’ en ‘Als het eind in zicht is’, geven de grote klasse van Diggy Dex aan. Maar wellicht de grote trekker van ‘Do It Yourself’ is bij het grote volk waarschijnlijk ‘Liever’, dat de rapper samen maakte met niemand minder dan Stef Bos. Diens ‘Ik heb je lief’ (van Bos’ ‘Tussen De Liefde En De Leegte’ uit 1992) is door Dex gemaakt tot een versie die zo uit Ali B op Volle Toeren zou kunnen komen.

‘Do It Yourself’ is wellicht het beste album van Diggy Dex tot nu toe en het zal moeilijk zijn het album snel te kunnen overtreffen. Maar goed, Dex’ eigen productie geeft ook wel de potentie aan van de rapper, die zich na ‘Slaap Lekker (Fantastig toch)’ – dat hij enkele jaren geleden met Eva de Roovere bracht – weer duidelijk in de picture zet. En dat doet hij toch helemaal zelf. ‘Do It Yourself’ is één van de beste Nederlandstalige rapproducties sinds de oorsprong van de Nederhop, dat mag duidelijk zijn! Kleine mannen zijn groot geworden… (9/10) (We Want More Music)

Deel: