DeepPurple TheNowWhatLiveTapes_cMet “Now What?!” verscheen in april van dit jaar voor het eerst sinds 2005 een nieuw album van Deep Purple. Het album werd al snel door de fans en critici beschouwd als een van de beste album uit het ruim veertig jaar durende bestaan van de band. Die plaat komt in november opnieuw uit, nu aangevuld met een live-cd. De nieuwe uitgave van “Now What?!” zal voor een lagere prijs worden verkocht dan een enkele nieuwe liverelease. Zo kunnen fans, die het album al hadden, de cd inclusief “Live Tapes” aanschaffen voor relatief weinig geld. Het uitgebreide “Now What?!” verschijnt als dubbel-cd en dubbel-lp. “Live Tapes” wordt als enkele cd in een gelimiteerde oplage van 3.000 stuks uitgebracht, maar zal verder ook digitaal worden aangeboden.

De twaalf songs van de live-cd “The Now What?! Live Tapes” zijn dit jaar opgenomen in Rome, Milaan, Gaevle en Aalborg en het klinkt inderdaad als een klok. De band (zanger Ian Gillan, bassist Roger Glover, drummer Ian Gilland, gitarist Steve Morse en toetsenist Don Airey) is in alle nummers goed op stoom en van materiaalmoeheid is onder de al wat op leeftijd zijnde heren geen enkele sprake. Paice en Glover zorgen als vanouds voor het stevige fundament, waarop de andere drie heren verder kunnen bouwen. Iemand als Jon Lord zal altijd worden gemist, maar Don Airey draait al weer lang genoeg mee om dit op te kunnen vangen. Ian Gillan blijft een goede zanger, die zuiver zingt, maar duidelijke de hoge tonen en uithalen niet meer aan kan. Hij kent zijn beperkingen, blijft in de lagere regionen en dat is ook goed zo. Naast de grote hits “Strange Kind Of Woman”, “Black Night” en “Smoke On The Water” horen we ook songs van de studioplaat “Now What?!”, zoals de singles “Vincent Price”, “All The Time In The World” en “Bodyline”. Daarnaast nog een solowerk van Morse in “Contact Lost”, het aan Jon Lord gewijde “Above And Beyond” en nog wat nummers uit het lange bestaan van de band.

Een prima cd en een absolute aanrader voor de fans. Het is weer een voorbeeld van een oudere band die “rust roest” in het vaandel hebben staan en de vloer aanvegen met de jonkies. (8/10)(earMUSIC)

Deel: