Enkele jaren na het uiteenvallen van het populaire hiphopduo Pete Philly & Perquisite, komt de producer met een nieuwe samenwerking. Zangeres Kris Berry (Kristel de Haak) is die nieuwe samenwerking van Perquisite (Pieter Perquin), ondanks dat juist die samenwerking minder voor de hand zou liggen. Op diens eigen Unexpected Records komt het resultaat van die samenwerking, de crossover tussen de slow jazz van Miss Berry en hiphop-breaks van Perquisite. Nou ja, hiphop-breaks zijn het nu ook weer niet te noemen op ‘Lovestruck Puzzles’. Beiden maken een stapje in elkaars richting en dat resulteert dan weer in een nieuwe fusie tussen twee stijlen.

Op zich is er op de afzonderlijke nummers op’de plaat niets op aan te merken. Stuk voor stuk nette tracks, goed in elkaar stekend, maar daar hadden we ook bij voorbaat al niet over getwijfeld. Perq gooit zijn oude vertrouwde cello nogal eens opzij om de contrabas op te pakken en verder komt er versterking van een ijzersterke blazers-sectie, met daarin onder anderen hoornist Morris Kliphuis (Kyteman’s Orchestra en Kapok) en Floris van der Vlught (Wicked Jazz Sounds Band, Renske Taminiau, Amsterdam Jazz Orchestra). Mannen die zijn meegenomen door Perquisite en in feite ook veel meer pit in zich hebben dan we op ‘Lovestruck Puzzles’ kunnen horen. Een gemiste kans wellicht. Enige echte uitschieter op de plaat is de naamgever, het nummer ‘Hitchhike’, waarin Perq nog het meest van zijn eigen ik in heeft weten te leggen, zonder Berry’s oorsprong te vergeten. Het geheel resulteert in een nummer dat als enige op de plaat echt swingt.

De melancholische nummers op ‘Lovestruck Puzzles’ volgen elkaar in rap tempo op en het album is alweer afgelopen voor je het weet. De nog geen 35 minuten zijn onderverdeeld in een tiental nummers, die ogenschijnlijk toch wel bij elkaar horen, maar de echte passie die je zou verwachten bij het samenspel van de twee, mist jammerlijk. ‘Lovestruck Puzzles’ is een dromerig, zwoel, maar ook relatief eenvoudig album gebleven. Beiden hebben de ervaring om samen te werken en een sprong te durven maken, maar van een liefdesbaby is het niet gekomen. Tenminste, niet met dit album, want van beiden zijn we overtuigd dat ze beter kunnen, nee, weten we dat ze beter kunnen. Het eindresultaat is ditmaal echter een misser. (5/10) (Unexpected Records/[PIAS])

Deel: