‘Arrival’ is het albumdebuut van de Nederlandse jazzzangeres en -componiste Maaike den Dunnen. Een plaat met een traditionele inslag, die zich echter laat beluisteren als een fris en eigenzinnig werkstuk. Zonder nog een noot te hebben gehoord, trekt de stijlvolle cd-hoes al de aandacht: een stoer ogende vrouw met een opvallende bos krullen, oranje blouse, zwarte jeans en rode gympen zit met haar handen in de zij op de rugleuning van een bank, met een zelfverzekerde en wat eigenwijze blik kijkend in de lens van de camera. Die houding illustreert ook de muziek van Maaike den Dunnen.

Contradictie
Als er een aspect is dat direct opvalt aan Arrival, dan is het wel de contradictie in Den Dunnen’s liedjes: die klinken enerzijds conventioneel, maar tegelijkertijd ook weer hedendaags. Nummers als ‘The City Lights’ en ‘Crossroads’ bevatten lekker in het gehoor liggende melodieën met een ouderwetse swing. Lief en sfeervol is het wonderschone ‘Photographs’ dat wordt gesierd door avontuurlijk geïmproviseerde sopraansax. Vrolijkheid en humor zijn de troeven in het ‘Sunday’s Secrets’ en ‘The Rhythm Changes’, terwijl melancholie het overneemt in het adembenemend mooie ‘Nobody Told Me’. Den Dunnen’s stemklank is helder en krachtig, geladen met passie. Daarnaast gebruikt ze haar stem niet alleen om de lyrische teksten te zingen, veelvuldig zet ze het ook in als een expressief scatinstrument.

Maaike den Dunnen - Arrival cdLef en creativiteit
De songs op ‘Arrival’ zijn voornamelijk van eigen hand, maar ook verrast Den Dunnen met enkele smaakvolle covers. Zo transformeert de zangeres Billy Joel’s ‘And So It Goes’ tot een rokerig jazzclub arrangement. De meest opvallende bewerking is echter de jaren ’90 househit ‘Show Me Love’ van Robin S. dat onweerstaanbaar klinkt in een melodisch gedreven ritme van akoestische instrumenten. Een dergelijke aanpak getuigt van een flinke dosis lef en creativiteit. Den Dunnen nam haar album op in Oostenrijk met een internationaal gezelschap bestaande uit pianist Renato Chicco (Jon Hendricks & Company), drummer Mario Gonzi (Europea Art Farmer Quintet), bassist Milan Kolic en saxofonist Thomas Kugi.

Toegankelijk
Hoewel Maaike den Dunnen op ‘Arrival’ vanuit traditionele jazzpatronen werkt, klinkt haar benadering heel fris en eigentijds. Daarmee maakt ze de muziek toegankelijk zonder de essentie van jazz uit het oog te verliezen. En dat is knap. Welkom Maaike! (8/10)(ATS Records)

Deel: