Voor de eerste songs ben ik helaas te laat, maar Bob Nijenhuis die vanavond heerlijk passende muziek draait in de Leeuwenbergh kerk, kan mij vertellen dat ik een optreden van alleen Gabby met haar partner Stephen Ellis gemist heb. Na een ultrakorte pauze komt naast haar partner ook nog een van de vijf andere bandleden voor deze akoestische set het podium op, namelijk violiste Emily McGregor.

Another Ship’ is een van de songs op het in maart 2014 te verschijnen album wat voor ons gezongen wordt. Het album is door crowdfunding gefinancierd, waar Gabby uiteraard erg blij mee is. Zij bedankt de aanwezigen dan ook uitvoerig: ´Thank you for being so generous, you are our Family, We´re all in this Together´, refererend aan song op het gelijknamige eerste album wat eveneens door crowdfunding tot stand gekomen is. ‘Smile’ wordt opgedragen aan alle mensen die vandaag overdag in Utrecht een lach op hun gezicht toverden bij het zien van Gabby Young & Other Animals (GY&OA). Ze hebben ook een stevige band met Utrecht, waar ze een tweede familie gevonden hebben in de mensen op wiens bruiloft ze gespeeld hebben.

Publiekparticipatie is er genoeg, ook al is het een zit-concert. Dan weer wordt de zaal in tweeën gedeeld met de opdracht een kreet te zingen, een kamp voor de gitaar en eentje voor de viool, waarna er een battle is tussen beide instrumenten, dan weer worden alle aanwezigen gevraagd mee te klappen en te dansen op ‘Whose House (are you in?)’, toepasselijk zo in deze kerk. Sommige uithalen in de zang van Gabby Young doen mij denken aan een zingende zaag, en daarmee bedoel ik niet dat het irritant hoog is. Nee, haar stem is juist loepzuiver, je hoort haar stem geen enkele keer overslaan, terwijl Gabby soms ook opera zingt, die hoogte. En de driestemmigheid van Gabby, Stephen en Emily klinkt in de kerk geweldig vol. Over vol gesproken: de zaal is halfvol, en dat is niet wat deze band verdient, echt niet.

Na het kopen van het tweede album The Band Called Out For More, en een omhelzing van Gabby, verlaat ik met een big Smile de Leeuwenbergh kerk, als nieuwe volgeling van de GY&OA-community. De mix van gypsy, folk, jazz en rock (door Gabby ook wel ‘Circus Swing’ genoemd) werkte erg aanstekelijk!

Deel: