Belle & Sebastian maken niet alleen prachtige liedjes, ze zijn ook nog eens hartstikke productief. In de periode 2003 tot 2010 schreven ze aanzienlijk meer liedjes dan er terecht zijn gekomen op ‘Dear Catastrophy Waitress’, ‘The Life Pursuit’ en ‘Write About Love’. Leftovers, alternatieve versies, collectibles of gewoon sterke songs die niet zo goed bij de andere liedjes pasten. Op ‘The Third Eye Centre’ komen ze allemaal goed tot hun recht. De perfecte opvolger van het B&S compilatiealbum ‘Push Barman To Open Old Wounds’ op Jeepster uit 2005, waarop ze hetzelfde concept al eens hebben uitgehaald. Negentien nummers ditmaal, waaronder een Avalanches remix, eentje van Miaoux Miaoux en Richard X.

Belle en Sebastian The Third Eye Centre‘The Third Eye Centre’ is een verzameling liedjes die de band uitbrachten als EP, omdat ze niet op de albums ‘Dear Catastrophy Waitress’, ‘The Life Pursuit’ of ‘Write About Love’ pasten. En dat waren toch niet de minste albums. Verwacht niet zomaar nummers die je zonder problemen op één van die albums kan plaatsen, want dat ze eraf zijn gelaten heeft toch vaak een reden gehad. Het is allemaal net ietsjes anders. Al met al zijn het 19 tracks die niet te slecht waren om op een van de eerdere albums te verschijnen,m aar daarentegen te goed om ze zomaar op de plank te laten liggen.

Het album is echter niet samenhangend genoeg om zomaar in het rijtje der voorgangers te mogen worden genoemd. Het is meer een – hoe wil je het noemen – nakomertje, een tussendoortje in afwachting op iets beters, zonder dat het afbraak doet aan het bekende repertoire van Belle & Sebastian. (7/10) (Rough Trade)

http://www.youtube.com/watch?v=uGnhY2bNyMM

Deel: