George Duke, de keyboardvirtuoos die bekend was van zijn werk in de jazz fusion, R&B, funk, en meer, is gisteren in Los Angeles overleden. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend. Het nieuws van Duke’s overlijden werd bekend gemaakt door RadioFacts, zij publiceerden de volgende verklaring van voormalig Supremes zangeres Scherrie Payne: “Ik ontving zojuist het verschrikkelijke nieuws dat de grote muzikant, George Duke, vanavond is overleden in het St. John’s ziekenhuis te L.A. Vorig jaar, op 18 juli, overleed zijn vrouw en mijn geliefde vriendin Corine. Bid alstublieft voor hun zoons, Rasheed en John”, aldus Payne.

Duke’s carrière overspande meerdere decennia en diverse verschillende stijlen muziek, inclusief een groot aantal samenwerkingsverbanden met onder andere Frank Zappa. Duke bracht meer dan 30 solo albums uit. De legendarische componist en muzikant bracht recentelijk nog een album uit, getiteld ‘Dreamweaver’, dat is opgedragen aan zijn vrouw Corine.

Duke is in 1946 geboren in Californië, in de jaren ’60 startte hij zijn carriere als achtergrondmuzikant voor zeer bekende jazz muzikanten als Sonny Rollins en Dexter Gordon. Eind jaren ’60 begon hij een langdurende samenwerking met violist en componist Jean-Luc Ponty; gedurende de jaren ’70 maakte Duke deel uit van Frank Zappa’s band, the Mothers of Invention. De veelzijdige veteraan was ook producer, hij produceerde albums voor grote sterren als Miles Davis, Smokey Robinson, Gladys Knight, Stanley Clarke, en Anita Baker. Zijn eigen muziek werd gesampled door onder andere A Tribe Called Quest, Pete Rock, en Madlib. Verder stond er in Payne’s verklaring dat Duke’s begrafenis in prive sfeer zal worden gehouden. George Duke is 67 jaar geworden.

Foto (c) Yuri Saalberg

Deel: