Bliksem mag op de eerste festivaldag van het Zwarte Cross op het nieuwe Meltdown podium staan. Een podium voor zwaardere muziekinvloeden, precies waar deze Belgische band thuishoort dus. Wij spraken na het interview frontvrouw Peggy Meeusen over het optreden, het touren, Nederlandse fans en het optreden van die dag.

Was het vanaf het begin duidelijk dat de band een vrouwelijke frontvrouw zou hebben?
Nee, maar toen de band een vocalist zocht, tipte Rob(drummer) mij aan de band. In het begin moest ik me echt bewijzen, de bandleden waren in het begin nog niet echt overtuigd over het feit of ze er een vrouwelijke zangeres wilden hebben. Gelukkig heb ik ze weten te overtuigen en sindsdien zijn we een stabiele band. We zijn dan ook al sinds 2008 een hechte formatie en dat voelt goed.

Kunnen jullie van de band leven?
De band kan goed voor zichzelf zorgen, de inkomsten zijn gelijk aan de uitgaven, dus we hoeven gelukkig amper privégeld in te leggen, maar alle bandleden hebben naast de band nog wel gewoon een andere baan. Op zich ook wel fijn, want dan blijft het allemaal in balans.
Zou je ooit je geld willen verdienen met een band?
Natuurlijk, het zou erg gaaf zijn om te kunnen leven van de inkomsten van de band, die ambitie heb ik ook zeker wel. Als ik ooit die kans krijg, pak ik die zeker.
Hebben jullie die ambitie met Bliksem?
Jazeker. Maar vooralsnog willen we vooral spelen en mogen we niet klagen. De fans weten ons te vinden en we mogen veel optreden. Een tweetal jaren geleden stagneerde de band even, maar toen kreeg Bidi (boeker) ons in het vizier en ging het snel stukken beter en hebben we mooie shows kunnen doen in binnen en buitenland met o.a. Vanderbuyst, Enslaved, Prong, Mastodon en Megadeth .
Jullie zijn een Belgische band, maar spelen ook vaak in Nederland. Waarom is dat?
We hebben veel Nederlandse fans, misschien wel meer dan in België. Om een voorbeeld te geven: we speelden laatst op Graspop, hele tent vol met metalliefhebbers, maar de mensen uit het dorp(Peggy komt oorspronkelijk uit Mol naast Dessel waar Graspop plaatsvindt) waren in geen velden of wegen te bekennen. Ik heb ‘slechte’ vrienden hahahaha… 🙂
Hoe was het optreden op Graspop?
We kregen pas een aantal dagen ervoor te horen dat we mochten spelen. We stonden namelijk eigenlijk op de reservelijst. Toen we eenmaal wisten dat we daar speelden, kreeg ik veel zenuwen. Ik heb er zelfs over gedroomd. Normaal heb ik nooit zenuwen, maar om één of andere reden was Graspop toch iets speciaals en een reden om zenuwachtig te zijn. Achteraf gezien onnodig,  want al na het eerste nummer waren de zenuwen verdwenen en hebben we een super optreden gegeven, dat goed werd ontvangen door het publiek en pers. Sindsdien krijgen we veel concertverzoeken.
In jullie metalgenre(thrash) zijn meer female fronted bands, merken

jullie daar concurrentie van?
Eigenlijk niet. Als je kijkt naar Arch Enemy en Izegrim, goede bands met een gave sound, maar zij hebben qua vocalen vooral grunts en screams. Ik zou dat niet mijn hele leven kunnen doen want ik vind het fijner dat ik bij Bliksem ook cleane vocalen kan laten horen. Ik heb vroeger namelijk veel geluisterd naar Janis Joplin en Tina Turner. Vrouwen met pit dus. Een gave, rauwe stem maar toch een zacht randje. De gulden middenweg dus.

Zijn jullie tevreden over het optreden van vandaag?
Het ging lekker! Ondanks dat het niet al te druk was op de metalweide vandaag, was het publiek wel erg enthousiast en dat is tof. Dat merk je ook tijdens de show. Kortom een lekker optreden op een gaaf podium. Maar warm was het wel!

Foto (c) Sander van den Berg

Deel: