Zojuist is bekend geworden dat in de nacht van zaterdag op zondag jazz-zangeres Rita Reys aan de gevolgen van een hersenbloeding is overleden in haar woonplaats te Breukelen. Dit droevige nieuws werd door haar familie en management vandaag bekend gemaakt. Rita Reys was ruim 70 jaar als professioneel zangeres te bewonderen en bracht talloze albums uit, haar laatste dateert uit 2010, getiteld ‘Young at Heart’.

“Europe’s First Lady of Jazz”, deze titel droeg de jazz-zangeres sinds 1960, ze kreeg deze titel van het internationale jazzfestival van Juan Les Pins te Frankrijk. Met het album ‘The Cool Voice Of Rita Reys’ (1956), vestigde de zangeres wereldwijd haar naam, ze nam dit album op met Art Blakey’s Jazz Messengers. In 1960 hertrouwde Rita Reys met pianist Pim Jacobs. In 1996 overleed Pim aan de gevolgen van kanker. Op 10 oktober 2011 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Rita Reys is 88 jaar geworden.

Bekijk en beluister hieronder Rita Reys’ versie van ‘It’s Alright With Me’ (Cole Porter), tijdens het Grand Gala du Disc 1961, alwaar ze haar eerste Edison Award in ontvangst mocht nemen voor haar album ‘Marriage In Modern Jazz’.

http://www.youtube.com/watch?v=-Nxgc3zb7VE

Deel: