Zondag 21 juli is het Ploegpark in Bergeijk tot 23.00 uur ‘the place to be’. Om 13.00 uur opent de folkgroep GEUAN (B) het Ploegfestival met nieuw geschreven muziek op traditionele instrumenten (als Viool, Nyckelharpa, Didgeridoo, Diato’s, Redpipes). Hetzelfde podium wordt daarna bevolkt met maar liefst 20 gospelzangers. Total Praise Gospel Choir kent  u misschien nog wel van het TV-programma ‘Korenslag’ en een deel van de groep deed onlangs mee  aan the ‘X-factor’. Het repertoire van TPGC is breed, van traditionele Gospel tot hedendaagse pop en  musicals.

Vrolijke (jazzy) pop is het domein van Ape not Mice. o.l.v. zangeres Diede Claesen maken zij moderne meisjesmuziek die wordt  gewaardeerd door fans van Feist en Florence & The Machine, maar ook door followers van jazzy diva’s als Norah Jones en Rumer. Lisa, Amy & Shelley zijn natuurlijk bekend van het Junior Songfestival. En daarna ging het hard met dit jeugdig drietal. Diverse singles en vele YouTube-hits verder staan zij op het Ploegfestival. Schroom dus niet om mee te zingen en springen!

Trio Farfarello (D) bestaat 30 jaar en komt over uit Duitsland om hier (om 15.30 uur) een bijzonder optreden te verzorgen. Mani Neumann is een ware virtuoos en bespeelt zijn viool alsof de duivel hem op de hielen zit. Farfarello speelde inmiddels duizenden concerten en begeeft zich tussen Balkan-rock en minimaal-klassiek en tussen Folkpower en gevoelige breekbaarheid. Laat deze kans niet voorbijgaan.

Ambers Autumn speelt een thuiswedstrijd, laat vast hun nieuwe E.P. (Holding Tight) horen en staat bekend om hun knallende afwisselende nummers vol pop, funk en pakkende melodielijnen. Mede door de komst van Rolf van de Sande op toetsen heeft de band een nieuwe dimensie toegevoegd.

Om 17.00 uur stapt Sabrina Starke met haar volledige band het podium op. Deze tweevoudig Edisonwinnares die Hip Hop, Soul, Jazz, Pop en Reggae versmelt, behoeft eigenlijk weinig verdere introductie en begeeft zich al jaren aan de Nederlands top. Een optreden dat u zeker niet mag missen. Maar dat geldt voor de gehele dag waar muziek, theater, kinderactiviteiten en curiosa gratis en voor niets aan uw ogen en oren voorbijtrekken. Na Sabrina Starke gaan we nog uren door met veel rock.

Na een hele muzikale middag betreedt Mattanja Joy Bradley en haar band om 18.00 uur het Ploegpodium. Hoewel ze al jaren het muzikale avontuur kiest, werd Mattanja voor het grote publiek bekend na de Beste Singer-Songwriter van Nederland. In mei kwam haar langverwachte debuutalbum uit waarvan dit podiumbeest ongetwijfeld veel laat horen.

Diablo Blvd

Daarna is het op het Parkpodium de beurt aan The Jacks, de band van frontvrouw Marcia Salvelkoul, om een energieke show neer te zetten met rauwe sounds waarna er snel wordt overgeschakeld naar het andere podium om de dansbare Latijns-Amerikaanse
huurlingenpunkmuziek van Dick El Demasiado te ervaren. Om iets voor half negen gaat het gaspedaal verder open. De ronkende gitaren van Diablo BLVD (B) zullen niemand onberoerd laten. Rock en metal van de bovenste plank. Frontman en comedy-icoon Alex Agnew kan bovendien entertainen als geen ander. Diablo Blvd speelde met The Greater God tournee op o.a. Graspop, Pukkelpop en Lowlands.

Rond half tien is het de beurt aan Guild of Stags (UK/NL). Deze ex-leden van Krezip aangevuld met zanger Michael Devlin spelen knallende rock ’n roll en hardrock in de traditie van Led Zeppelin, The Who en ACDC. Het is de terechte eer aan SQY, die juist hun 20-jarig bestaan vieren, om het Ploegfestival af te sluiten. Reeds in 1993 opgericht als Southern Rock Band door drie studiegenoten en een
bevriende vierde man. SQY zal het festival onder aanvoering van Harald van Kruysdijk verder laten rock’en en het publiek laten roll’en.

Natuurlijk is er van alles te eten en drinken tegen, zeker voor festivalbegrippen, schappelijke prijzen en het bier is fris en de ranja lekker zoet. Dan steunt u tegelijk het gratis toegankelijk Ploegfestival dat hiervan grotendeels afhankelijk is. Her en der vindt u diverse eetpunten. Nieuw is dit jaar de mini-Ploegpizza (diverse smaken) uit een echte steenoven die naast Circus Pandora op het theaterveld is gelokaliseerd.

Het Ploegfestival is een jaarlijks terugkerend en gratis toegankelijk zomerfestival, gehouden in het Ploegpark aan de Riethovensedijk te Bergeijk met de voormalige Weverij De Ploeg (ontwerp Gerrit Rietveld) als achtergronddecor. Op het gevarieerd programmamenu staat vooral muziek, straattheater, kinderdorp-activiteiten en curiosa.

Locatie: Ploegpark – Riethovensedijk 20 – 5571 CR Bergeijk
Datum: 21 juli
Aanvang: 13.00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: www.ploegfestival.nl

Deel: