Aanstaand weekend bruist en zindert Europa weer: maar liefst vijf festivals vinden plaats van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni. Drie dagen muziek! Graspop Metal Meeting, (Bessel, België), Tuska Open Air Metal (Helsinki, Finland), Solidays (Parijs, Frankrijk), Couleur Café (Brussel, België) en het Upton Jazz Festival (Worcestershire, Engeland). Plus nog een aantal festivals van één of 2 dagen, zoals ons eigenste Parkpop (30 juni) of Rock-A-Field in Luxemburg (29 & 30 juni). Wat ga je allemaal missen door er niet bij te zijn?

Allereerst snoeiharde muziek. Zoals ze zelf al schrijven op hun website is Graspop Metal Meeting ‘The hardest festival in Belgium’. Slipknot, Iron Maiden en Twisted Sister zijn de hoofdattractie, maar vlak Korn, Within Temptation en de overige 74 bands ook niet uit. Het festival bestaat in deze vorm sinds 1996, toen overigens Iron Maiden ook een van de hoofdacts was. Er schijnen nog kaarten te koop te zijn.

Ook metal in Finland. Tesseract, Amaranthe, Abhorrence en Night Wish, om eens een paar namen te noemen. Het is de zestiende keer dat het festival wordt georganiseerd en er worden zo’n 26.000 ‘metalheads’ verwacht.

Het Franse Solidays is het twee na grootste muziekfestival in Frankrijk. Maar liefst 80 concerten worden verspreid over drie dagen beluisterd door zo’n 160.000 liefhebbers, en de opbrengsten gaan naar AIDS-bestrijding. Uiteraard veel Franse namen – David Guetta is toch niet de minste, maar ook Beady Eye en Maceo Parker treden op. Een kaartje kan je
waarschijnlijk alleen nog op de zwarte markt vinden, het schijnt al tijden uitverkocht te zijn.

In 1990 was ie er voor het eerst: Couleur Café. De programmering van het festival was toen vooral gericht op ‘nieuwe’ Afrikaanse muziek. De laatste jaren is het festival geëvolueerd van wereldmuziekfestival naar een cultuurevenement met urban muziek uit de hele wereld. Er worden zo’n 75.000 festivalgangers verwacht die kunnen gaan luisteren naar optredens van bijvoorbeeld Delvis, NNeka, Nene Cherry, Maceo Parker (druk baasje, doet ook een concert in Parijs dit zelfde weekend), Salif keita, Wyclef Jean. Er zijn alleen nog kaartjes te koop voor de zondag.

Het Upton Jazz Festival is een echt dixieland jazzfeestje met bands die paraderen door de straten van Upton en concerten die op verschillende locaties in het stadje worden gegeven. Er treed ook een Nederlandse band op: Lamarotte. Verder namen als Bill Bailey All Stars Jazz Band of Bob Kerr & His Whoopee Band.

Deel: