Zojuist is bekend gemaakt dat de Amerikaanse countryzanger Slim Whitman in een ziekenhuis in Orange Park te Florida is overleden. De zanger stierf aan de gevolgen van hartfalen. Een en ander heeft zijn familie woensdag laten weten. In de jaren ’50 had Whitman zijn grote doorbraak met hits als ‘Indian Love Call’ (1952), ‘Rose Marie’ (1954). Whitman stond bekend door zijn manier van jodelen en zijn hoge stem. De zanger verkocht wereldwijd meer dan 120 miljoen albums.

Whitman was in Europa, in het bijzonder Engeland, populairder dan in zijn geboorteland Amerika. Dit kwam door zijn covers van popsongs, filmmuziek, liefdesliedjes, folkmuziek en gospels. Zijn uit 1954 daterende single ‘Rose Marie’ stond in het Guinness World Record boek als de single die het langst op de 1e plaats stond van de UK Singles Chart, dit record werd na 36 jaar gebroken toen Bryan Adams zijn hit ‘(Everything I Do) I Do It For You’ releaste uit de speelfilm ‘Robin Hood: Prince Of Thieves’.

In Amerika behaalden de singles ‘Indian Love Call’ (1952) en ‘Secret Love’ (1953) de nummer 2 positie in de Billboard country hitlijst. Whitman had een serie hits van halverwege jaren ’60 tot de jaren ’70 en raakte in de jaren ’80 via televisie reclames bekend bij een hele nieuwe generatie fans. Gedurende de jaren ’90 tot in de 21e eeuw ging de zanger vaak op tournee en bracht hij regelmatig nieuw materiaal uit. Zijn laaste album, ‘Twilight on the Trail’, kwam uit in 2010. Slim Whitman is 90 jaar geworden.
http://www.youtube.com/watch?v=Q4dhDv_WkoU
http://www.youtube.com/watch?v=ROq4YFsiP1Y

Deel: