Er zijn altijd shows waar je persoonlijk erg naar uitkijkt. Voor mij was dit zonder meer Alex Agnew dit seizoen. Twee jaar geleden bezocht ik een van zijn shows in het Midi Theater in Tilburg. Inmiddels is hij bezig met zijn afscheidstournee door Nederland en België. Ik bezocht zijn laatste show, genaamd ‘Interesting Times’ in het Parktheater in Eindhoven! 

In 2003 won Alex Agnew als eerste Belg op het Leids Cabaret Festival de jury en publieksprijs. Sindsdien is hij met 3 shows gezien door heel Nederland en België. Vorig jaar eindigde hij met zes uitverkochte voorstellingen in het sportpaleis te Antwerpen. Na deze succesvolle comedy carrière besloot Alex een nieuwe weg in te slaan. Hij wil zich gaan focussen op zijn muziek, zijn band Diablo Blvd. ‘Interesting Times’ is hiermee dan ook zijn afscheidstournee op het gebied van comedy.

Het bovenstaande is dan ook iets wat Alex niet verzwijgt in zijn show. Het begin van de voorstelling draait vooral om zijn carrière. Hij vertelt over het uitverkochte sportpaleis en hoe hij bij de naam van zijn huidige voorstelling is gekomen. Hieruit vloeit hij gemakkelijk door naar een vrij groot thema deze avond. Het Belgische TV programma: ‘Komen eten’ wat wij hier kennen als ‘Smaken verschillen’ en ‘Wie is de Chef?’. Zacht gezegd is het dit niet het favoriete TV programma van Alex.

Alex hoeft nog geen 3 zinnen te spreken of vanuit de zaal klinken al lachsalvo’s. Dit is de hele avond niet veranderd. Agnew zoekt constant de grenzen op van menig theaterbezoeker. Van antisemitische grappen tot dagelijkse problematieken. Met haast alles weet Alex de juiste snaar te raken. Wat erg mooi is dat je dat lacht om grappen waarvan je weet dat ze eigenlijk echt niet kunnen. Ik had nooit verwacht dat ik een avond zou kunnen lachen om de toestanden in Afrika of om de tweede wereld oorlog. Alex is hard en kort door de bocht, maar wel erg grappig!

Alex Agnew zou zichzelf niet zijn als hij zich niet laat gaan over het geloof. Alles komt aan bod, Joden, Moslims en Katholieken; Alex heeft overal wel een menig over! Zo ook over bijvoorbeeld het rookverbod, Ground Zero en de Belgische politiek. Dit allemaal natuurlijk vermengt met de welbekende legendarische geluidjes en een flinke portie interactie met het publiek!

Het toppunt van interactie wordt in deze voorstelling wanneer Alex aan de zaal vraagt wat ze zouden doen als ze een superkracht zouden hebben. En welke superkracht dat dan mag zijn. Diverse geniale reacties zijn het gevolg hiervan. De zaal barst in lachen uit als Alex vertelt over een man in Antwerpen die als antwoord gaf dat hij graag zou willen kunnen teleporteren van de bank naar de koelkast en terug om een biertje te pakken ‘Echte mannen gedachtes’ beaamt Agnew zelf nog eventjes. Ook in Eindhoven zitten vele potentiële superhelden. Onzichtbaar zijn, vliegen en mensen redden zijn maar een aantal voorbeelden van superkrachten die de bezoekers van het Parktheater in Eindhoven opnoemen. Alex Agnew weet elk antwoord wel te verdraaien tot iets ludieks. Dit houdt hij de hele avond vast. Soms lijkt het ook alsof hij de reacties van de zaal bewust uitlokt wat er echt voor zorgt dat je echt wordt meegenomen in zijn sferen.

Alex Angew weet met zijn laatste theatertour een mooie combinatie van monoloog en interactie neer te zetten. Inmiddels speelt hij in grotere zalen dan toen ik hem voor het eerst zag. Zijn succes heeft hem als persoon echter niet veranderd. Na de voorstelling mengt hij zich in de foyer nog steeds tussen het publiek om foto’s te maken en zijn eigen merchandise te verkopen. Eigenlijk is het gewoon een lekkere show die niet verveelt, zoals we dat van hem gewend zijn! Alex Agnew, bezig met zijn afscheidsshow… we zullen hem missen…

Deel: